©  Nederweert24

Animal Rights organiseert wake voor omgekomen varkens nabij Weert

Animal Rights organiseert een wake voor de 4600 varkens die dinsdag in Nederweert bij een stalbrand om het leven kwamen. De sloop van de stal is woensdag gestart om verder smeulen te stoppen.

De Limburger

LEES OOK. Grote brand bij Nederlands landbouwbedrijf bij Weert: duizenden varkens omgekomen

De wake, in 2018 nog in Nederweert georganiseerd voor 23.000 omgekomen kippen, staat gepland voor zaterdag 12 juni van 13.00 tot 15.00 uur. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights wil de wake houden bij de uitgebrande stal aan de Bloemerstraat waar de varkens vermoedelijk door de rook zijn gestikt. Door de gunstige wind is dit lot de 3000 varkens in de stal ernaast bespaard gebleven.

Wake in mei 2018 in Nederweert voor 23.000 kippen die bij een stalbrand in Ospel het leven lieten.  ©  John Peters

Bluswater

De sloop van de stal is woensdag gestart terwijl de resten nog rookten. „Dat is vooral bedoeld om de naar beneden gevallen dakplaten aan de voorkant van de stal te verwijderen zodat het varkensvoer dat eronder ligt niet verder smeult”, laat een woordvoerder van de brandweer weten. „De substantie van graan, tarwe en soja moet uit elkaar worden getrokken omdat het bluswater daar door de dakplaten niet bij kon komen.” Pas dinsdagavond rond half tien had de brandweer het vuur in de stal onder controle en woensdagochtend rond acht uur laaide het weer op. „Het plastic bij de luchtwasser aan de achterkant van de stal heeft opnieuw vlam gevat.” Ook is een eindje verderop een sloot dichtgegooid om te voorkomen dat vervuild bluswater zich verder in het gebied verspreid.

Zonnepanelen

De enorme rookwolk heeft behalve roet ook stukjes van de zonnepanelen op het dak verspreid. De gemeente Nederweert waarschuwt daarom dit met handschoenen aan op te ruimen en bij twijfel de verzekeraar in te schakelen. „Vier inwoners hebben zich bij ons gemeld”, laat een woordvoerder weten. „Iemand met grasland bijvoorbeeld die aarzelde of hij moest gaan maaien en afvoeren. We hebben iedereen naar de verzekeraar doorverwezen.” Op de vraag of lokaal aandacht is voor brandveiligheid van stallen, laat hij weten dat de brandveiligheid bij het verlenen van een vergunning altijd wordt getoetst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer