Direct naar artikelinhoud
NieuwsWerk

Belgen zijn het voltijds telewerken moe

Telework - telewerk - telewerken -genericBeeld Pexels

Meer dan acht op de tien Belgische werknemers en leidinggevenden zien het zitten om na de crisis twee dagen of meer te blijven telewerken. Dat blijkt uit een enquête van advieskantoor BDO bij ruim 1.600 Belgen.

Nadat vanaf 9 juni terugkeermomenten mogelijk worden, zal telewerk vanaf 1 juli niet langer verplicht, maar wel sterk aanbevolen zijn. Een grote meerderheid van de Belgen vindt het echter prima om gedeeltelijk thuis te werken: 84 procent wil dat ook na de versoepelingen twee dagen of meer blijven doen. In vergelijking met het begin van de coronacrisis ligt dat percentage 19 procent hoger. Daarnaast verkiezen ook meer medewerkers drie dagen telewerk (33 procent) in plaats van één dag (12 procent), terwijl dat vorig jaar andersom was.

De voornaamste reden waarom werknemers en leidinggevenden wel opnieuw met plezier naar het kantoor zouden gaan, is het contact met de medewerkers (72 procent). Volgens 56 procent is het kantoor dan weer de ideale plek voor brainstorms of creatief werk. “Van ‘telewerkmoeheid’ is dus geen sprake”, licht Geert Volders van BDO toe. “Er is wél een moeheid van voltijds telewerken. Het is dus belangrijk dat bedrijven na de crisis een goed evenwicht kunnen aanbieden.”

Volgens het advieskantoor tonen deze cijfers ook aan dat er gevolgen zullen zijn voor de bedrijfsorganisatie. Zo zullen ondernemingen tot een derde minder kantoorruimte nodig hebben, maar de beschikbare ruimte wel beter moeten coördineren door goede afspraken te maken. Momenteel ontbreekt het veel bedrijven nog aan een uitgewerkt thuiswerkbeleid. “Een ‘one size fits all’-oplossing bestaat niet”, aldus Volders nog. “We raden aan dat leidinggevenden tijdig met hun medewerkers in gesprek gaan over de vragen, behoeften en mogelijkheden.”