Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccins

Israël onderzoekt mogelijk verband tussen ontstekingen van hartspier en Pfizer-vaccin

In Israël zijn er tussen december en mei 275 gevallen van myocarditis vastgesteld.Beeld AP

Israël is aan het onderzoeken of hartspierontstekingen bij jonge mannen veroorzaakt zijn door hun inenting met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Ook Belgische experts bekijken het onderzoek, omdat ons land wil beginnen met het vaccineren van tieners. 

Het Israëlische ministerie van Gezondheid is naar buiten gekomen met de resultaten van een onderzoek dat het heeft besteld. Daaruit blijkt dat er een “waarschijnlijke link is tussen het ontvangen van de tweede dosis van het (Pfizer)-vaccin en het verschijnen van myocarditis bij mannen tussen 16 en 30”, zo verklaarde het ministerie in een persbericht.

Myocarditis, de ontsteking van de hartspier, komt volgens de studie meer voor in de groep van mannen tussen 16 en 19 dan in andere leeftijdsgroepen. In Israël zijn er tussen december en mei 275 gevallen van myocarditis vastgesteld, terwijl er meer dan vijf miljoen mensen zijn gevaccineerd. 

De ontsteking lijkt mee te vallen: 95 procent van de gevallen waren mild. En als patiënten naar het ziekenhuis moesten, dan brachten ze daar hooguit vier dagen door. Meestal gingen de klachten ofwel vanzelf over, ofwel na een kuur met ontstekingsremmers. 

Taskforce 

Ondertussen houden gezondheidsinstanties in ons land de zaak in de gaten. In België zijn er bij het het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) volgens De Standaard zestien meldingen binnengelopen van ontsteking van het hartzakje en/of de hartspier, in de dagen na vaccinatie met het Pfizer/BioNTech- of het Modernavaccin. “In Europa zijn er nog minder gegevens over, omdat we momenteel nog niet zoveel jongeren gevaccineerd hebben”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). “Het is zeker een aandachtspunt.” 

Ook hier bekijken experts de resultaten van de studie met argusogen, omdat ons land aan het nadenken is over het vaccineren van tieners tegen corona. De Hoge Gezondheidsraad heeft al een positief advies gegeven voor de vaccinatie van 16- en 17-jarigen.

“De Israëlische studie bevat informatie die we moeten opvolgen”, zegt Van Damme, die ook lid is van de Taskforce Vaccinatie. “Maar het causaal verband staat nog niet vast. De ontstekingen kunnen ook door een aantal virussen veroorzaakt worden. Israël gaat nog door met het vaccineren van tieners, omdat het risico op zo’n ontsteking niet opweegt tegen het gevaar van corona.”