Eén op de negen tweejarigen heeft overgewicht

 ©  Rob Voss/hh

Het aantal tweejarigen met overgewicht is vorig jaar, in het ‘coronajaar’ 2020, gestegen tot 11,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van Kind & Gezin. Het Agentschap Opgroeien vermoedt dat de lockdown door corona een rol speelt.

evg

11,4 procent van de kinderen geboren in 2018 heeft overgewicht. Dat is een opmerkelijke stijging op één jaar tijd, met 1,8 procentpunt. In 2019 lag het aantal obese tweejarigen op 9,6 procent. ‘De toename is in 2020 sterker dan de voorbije jaren’, merkt Kind & Gezin op in een persbericht. Op tien jaar tijd is het aandeel tweejarigen met overgewicht gestegen van 6,7 procent naar 11,4 procent.

87,9 procent van de kinderen geboren in 2018 heeft een normaal gewicht op de leeftijd van 2 jaar. Het aandeel kinderen met een lage BMI ligt dan weer erg laag, op 0,6 procent.

De stijging van het aantal kinderen met overgewicht doet zich in elke provincie voor. Kind & Gezin ziet ook dat de stijging zowel bij kinderen met een moeder van Belgische origine als bij kinderen met een moeder van niet-Belgische origine te zien is. ‘Het is dus een algemene tendens’, klinkt het.

Thuiswerk en kinderen opvangen

Volgens Kind & Gezin wijzen analyses op een mogelijke impact van de coronacrisis. ‘De combinatie thuiswerk en kinderen opvangen is absoluut niet evident. We kunnen ons voorstellen dat dit in heel wat gezinnen aanleiding gaf tot een minder gezonde levensstijl, zoals minder gezonde voeding, maar ook minder bewegen, of meer schermtijd’, zegt Liesbet Vergauwen, adviserend arts van het agentschap Opgroeien.

‘Deze data bevestigen wat we in de dagelijkse praktijk zien: een snelle gewichtstoename bij veel kinderen vanaf jonge leeftijd sinds het begin van de corona-epidemie’, vult professor Inge Giest (UZ Brussel) aan. ‘De rol van een gezonde levensstijl met voldoende structuur en beweging wordt hiermee opnieuw bevestigd.’