Direct naar artikelinhoud
AchtergrondGroepsverkrachting

Heel jong maar al berucht in de buurt: wie zijn de vijf tieners die verdacht worden van verkrachting in Gent?

Het Van Beverenplein in GentBeeld Wannes Nimmegeers

Ze noemen zichzelf de ‘Bende van het Van Beverenplein’. Vijf tieners die graag uitpakten op sociale media met stoere praat. Het bleef vaak bij stoerdoenerij, tot twee weken geleden in Gent. Een veertienjarig meisje werd door hen verkracht en gefilmd. De beelden werden verspreid, het meisje stapte uit het leven. De daders zijn nog heel jong, maar toch waren ze al berucht in de buurt. 

Het Edmond Van Beverenplein in Gent, voor vele Gentenaars een beruchte plek. De plek waar kleine criminaliteit welig tiert, hét plein voor hangjongeren. Op amper zeshonderd meter van het plein vonden twee weken geleden gruwelijke feiten plaats en dat blijkt geen toeval te zijn.

Een tienermeisje werd er verkracht door vijf tieners - twee meerderjarigen en drie minderjarigen - op de Westerbegraafplaats. Ze filmden het hele gebeuren, de beelden werden erna door de tieners verspreid via sociale media, met zeer tragische gevolgen. Het meisje stapte vier dagen later uit het leven. De vijf verdachten noemen zich de ‘Bende van het Van Beverenplein’.

Bende van het Van Beverenplein

19, 18, 16, 15 en 14 jaar, het merendeel van de verdachten is nog een kind. De oudste van de bende, J.P. (19), studeert werftechnieken in Oostende, waar zijn moeder woont. Daarnaast speelt hij samen met een andere verdachte voetbal bij een Gentse club. Opvallend is wel, minstens drie leden van de bende hebben momenteel een relatie, waarmee ze ook online pronken. 

De tieners waren berucht in de buurt, als de jongemannen die veel stoere praat verkochten op sociale media. Groepsfoto’s maakten ze in de Overpoort - de gekende Gentse uitgaansbuurt - waar ze met een duidelijke middelvinger, gescheurde jeans en een goedkope fles schuimwijn stoer poseerden voor een muur vol graffiti. En ze zijn ook alomtegenwoordig op Snapchat en Tiktok, waar ze filmpjes maken van zichzelf met harde rapmuziek op de achtergrond. En daarbij speelt het plein een essentiële rol, de ‘Bende van het Van Beverenplein’ is een begrip geworden op sociale media. 

De Westerbegraafplaats in Gent, waar de groepsverkrachting plaatsvond.Beeld BELGA

De tieners gebruikten al te graag het onderschrift en afkorting ‘vbp’, verwijzend naar het marktplein waar ze samen vertoefden. Trots op de buurt waar ze vandaan komen, een buurt die bij vele Gentenaars gekend is. Het Van Beverenplein ligt aan de rand van de Gentse binnenstad, rond het plein heerst veel diversiteit en wonen mensen dicht op elkaar. Al te vaak is het plein de afgelopen jaren ook getuige geweest van geweld en lichte criminaliteit. Afgelopen jaarwisseling nog schreef de politie tal van pv’s uit voor rookbommen en overtredingen op de avondklok, waar een kat-en-muisspel werd gespeeld met de Gentse politie. Enkele dagen later werd zomaar een bushokje opgeblazen met vuurwerk.

‘Stoere praat’

En de vijf tieners lijken die reputatie te willen gebruiken, om zich zo te profileren als een gevaarlijke bende. Toch klinkt woensdagnamiddag een ander geluid op het Van Beverenplein. Volgens andere jongeren - die de verdachten goed kennen - kwamen de tieners niet vaak buiten. 

We spreken een twintiger aan die op het plein rondhangt met zijn maten. Hij grijnst even als hij de naam van de bende hoort vallen. “Vooral op sociale media verkondigden ze stoere praat”, zegt de twintiger. “Maar eigenlijk zagen we ze hier niet. Nooit hadden we gedacht dat die vijf jongens tot zo’n daden in staat waren. Wij zijn daar ook van geschrokken, net als iedereen. Het is spijtig dat er op die manier weer negatief over onze buurt wordt gepraat.”

Hoe het veertienjarig slachtoffer het eerste contact met de verdachten legde is niet duidelijk. Het slachtoffer vertoefde wel vaak in Gent, aangezien haar moeder daar ook woont. Wat wel duidelijk is, is dat ze via sociale media contact had met één van de verdachten, met wie ze na enkele gesprekken een afspraakje maakte op de Westerbegraafplaats. Het grootste kerkhof van Gent dat intussen voor velen ook als een rustgevend plekje natuur wordt aanzien. Daar liep het fout. Pas nadat het slachtoffer uit het leven stapte, kwamen de gruwelijke feiten bovendrijven. De ‘Bende van het Van Beverenplein’ werd enkele dagen later opgepakt. 

Woensdag besliste de raadkamer de verlenging van de aanhouding van de 19-jarige, 18-jarige en 16-jarige verdachten. De twee meerderjarigen moeten dus minstens een maand langer in de gevangenis van Gent blijven. Ook de 16-jarige jongeman ziet zijn verblijf in GFC (gesloten federaal centrum) De Grubbe in Everberg met minstens één maand verlengd. 

De twee andere minderjarigen zijn nog steeds geplaatst in de jeugdinstelling in Wingene. De tieners blijven dus in de cel en worden verdacht van verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en het nemen en verspreiden van foto’s die de persoonlijke integriteit in gevaar kunnen brengen. 

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.