© Joris Herregods

Kathedraal eindelijk weer open, mét vernieuwde verlichting

Antwerpen -

Maar liefst vijftien maanden is het geleden dat mensen vrij de kathedraal konden bezoeken. Dat kan nu opnieuw en meteen wordt ook de nieuwe verlichting in de monumentale kerk voorgesteld.

Tijdens de coronaperiode, waarbij de kathedraal voor het grote publiek gesloten bleef, werd er flink gewerkt. De kathedraal werd brandveilig gemaakt en de verlichting is vervangen. De energieverslindende halogeenbelichting vervangen door LED. Die is niet alleen zuiniger, ook sfeervoller.

“De sluiting was een zware tegenslag. Er konden geen gelovigen, maar ook geen toeristen ontvangen worden. Dat betekent onder meer een inkomensverlies van ruim 1 miljoen euro. Normaal is de kathedraal zelfbedruipend, maar voor het eerst heeft de provincie financieel moeten bijspringen”, zegt de gedeputeerde voor Erfgoed en Erediensten Luk Lemmens (N-VA).

De verlichting in de kathedraal was dringend aan vernieuwing. “In 2014 werd de kooromgang volledig gerestaureerd en opnieuw uitgelicht, maar de rest van het interieur werd tot nu verlicht met halogeenlampen en klassieke spots. Dat is nu veranderd.”

 pvdp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER