Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

Hans Vandeweghe over België –Griekenland: ‘In principe zijn dit uitwuifwedstrijden’

De Rode Duivels vieren een doelpunt van Romelu Lukaku in de Nations League, in november 2020.Beeld BELGA

De Rode Duivels schakelen vanavond met een oefenwedstrijd tegen Griekenland een versnelling hoger in hun voorbereiding op het EK voetbal. Zondag volgt nog een tweede wedstrijd tegen Kroatië. We vragen wat we kunnen verwachten aan Hans Vandeweghe, sportjournalist bij De Morgen.

Waarom speelt onze nationale ploeg die oefenduels?

“Omdat dat een traditie is. Dit is een verplicht nummer. Deze wedstrijden lagen al lang vast, maar in principe zijn dit ook uitwuifwedstrijden voor het publiek. Door corona ligt dat nu natuurlijk anders.”

“Daarnaast dienen die wedstrijden ook om de spelers aan een hogere intensiteit te laten presteren. In het voetbal slaagt men er niet in om duels te simuleren op training. Je kan geen duels spelen op training zoals je die in een wedstrijd ziet, anders is dat te gevaarlijk. Daarvoor heb je dus wedstrijden nodig. Al worden vriendschappelijke wedstrijden meestal niet op het scherpst van de snee gespeeld.”

Griekenland staat 51ste op de FIFA-ranking. Is dat dan een echte graadmeter voor de Belgen, die al drie jaar lang het nummer 1 zijn?

“Pas op, voetbal is voetbal. Als je je niet inzet, kan je ook van het nummer 51 verliezen. De Duitsers hebben in maart nog verloren van Noord-Macedonië. Er moet toch nog altijd gevoetbald worden. Bovendien: het zijn Grieken, die zijn toch redelijk trots. Ze hebben ook een nieuwe bondscoach dus die zal zich ook willen tonen. Maar ik denk dat de tweede oefenwedstrijd belangrijker is. Dat is toch een soort generale repetitie.”

Opvallend: wellicht spelen Brandon Mechele en Albert Sambi Lokonga vanavond, hoewel zij niet in de EK-selectie van 26 spelers zitten. Wat is daar het nut van?

“Pas op 11 juni moet bondscoach Roberto Martinez zijn definitieve selectie bekendmaken. Tot die tijd kan hij nog wissels doorvoeren. Misschien wil hij in die oefenduels dus kijken of hij die spelers toch moet meenemen. Al zou dat heel verrassend zijn voor Martinez. Axel Witsel is nog een vraagteken, al heb ik toch begrepen dat dat redelijk goed evolueert.”

“Bovendien zal de bondscoach ook geen risico’s willen nemen met een aantal van die spelers. Je moet zeven wedstrijden spelen op het EK, als je de finale wilt spelen. Met die oefenwedstrijden erbij zijn dat er negen op korte termijn. Dat is om moeilijkheden vragen bij spelers die dik boven de dertig zijn, zoals onze verdedigers. Vandaar dat hij nu wellicht met een jongere brigade zal spelen.”

Hans VandewegheBeeld Bob Van Mol

Waar ga je vanavond zelf vooral op letten?

“Op wie er echt verschrikkelijk hard zijn best doet. Er zullen altijd wel een of twee spelers zijn die door de mand vallen, en een of twee van wie je zegt: verdorie, die is goed, pak die er toch maar bij. Of geef die wat sneller speelminuten.”

Verwacht je nog wissels binnen die 26, los van blessures?

“Als Martinez ziet dat Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen het niet zo goed doen in de oefenwedstrijden, dan zou het kunnen dat hij er een van de twee uithaalt en Mechele meeneemt naar het EK.”

“Eigenlijk is het heel simpel: als hij die spelers (Mechele en Lokonga, DBA) opstelt, en ze doen het goed, maar toch neemt hij ze niet mee, dan is dat het beste bewijs dat dit een onzinwedstrijd is geweest. Ik denk dat we toch niet te veel waarde moeten hechten aan die vriendschappelijke wedstrijden.”

Over naar het EK zelf dan. Hoe schat je de kansen van de Rode Duivels in?

“Rankings zeggen lang niet alles. Ik zag net een ranking die CIES (International Centre for Sports Studies, DBA) heeft opgesteld, van EK-favorieten. Zij zetten België maar op de achtste plaats van kanshebbers, na Frankrijk, Duitsland, Spanje, Engeland... Zelfs Nederland staat voor ons. Ze hebben allerlei paramaters daarop losgelaten, onder meer op het belang van de spelers in hun competitie, uitgedrukt in speelminuten. Bij de Belgen heeft Eden Hazard weinig gespeeld, Kevin De Bruyne is redelijk veel geblesseerd geweest, Witsel is al lang out, Vertonghen speelt niet altijd...”

“We hebben ook de oudste ploeg van allemaal. De Duivels zijn gemiddeld 29,1 jaar. Nu, dat ligt allemaal niet zo ver uit elkaar. Frankrijk heeft een gemiddelde van 27,8 jaar. Maar bijvoorbeeld Engeland heeft een jonge ploeg, met gemiddeld 25,2, dat is toch al vier jaar verschil.”