Direct naar artikelinhoud
NieuwsPCR-test

Twee gratis PCR-tests voor wie zich nog niet kon laten vaccineren

Twee gratis PCR-tests voor wie zich nog niet kon laten vaccineren
Beeld AFP

Wie nog niet de kans heeft gekregen om zich volledig te laten vaccineren tegen het coronavirus, heeft deze zomer recht op twee gratis PCR-tests. Dat heeft premier Alexander De Croo aangekondigd in de Kamer.

en

Morgen komt het Overlegcomité opnieuw samen. Het zwaartepunt van de discussie zal gaan over reizen. Belangrijk daarbij zijn de regels die in ons land zullen gelden voor wie terugkeert uit het buitenland of wie naar ons land reist. Premier De Croo gaf daarbij aan dat meer en meer Europese landen de volledige vaccinatie hanteren om reizigers vrije toegang te verlenen. “Als je niet volledig gevaccineerd bent, is er een alternatief: namelijk een recente PCR-test”, luidde het.

Zulke tests zijn echter niet goedkoop. Eerder deze week had minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) er daarom voor gepleit een gratis of alleszins goedkopere PCR-test te voorzien voor wie niet de kans had zich volledig te laten vaccineren. Het kernkabinet kwam vandaag overeen om twee van die tests gratis te voorzien voor die groep.

Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan zo’n gratis test. Zo mag u nog niet volledig gevaccineerd zijn en geen vaccin geweigerd hebben. Anders moet u alsnog de volledige prijs van zo’n test zelf betalen.

De premier bevestigde ook dat de geplande versoepelingen voor 9 juni niet ter discussie staan. De twee voorziene drempels worden immers gehaald. Zo moest het aantal Covid-patiënten op de afdeling intensieve zorg onder de 500 dalen. Vandaag zitten we op 364 patiënten. En de vaccinatie van kwetsbare personen (65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen) zit met 87 procent boven de vooropgestelde 80 procent.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

‘Pieken’

Huisartsenverenging Domus Medica vreest voor een enorme piekbelasting bij huisartsen in de aanloop naar de zomervakantie. “We zien dat er vandaag al testen worden afgenomen worden voor reizen. We verwachten dat er in de zomermaanden nog pieken zullen komen”, zegt Roel Van Giel van Domus Medica. “Maar we willen dat de prioriteit wordt gegeven aan hoogrisicocontacten en asymptomatische patiënten. We willen vermijden dat de agenda’s al weken op voorhand vol staan en dat wie plots ziek wordt of iemand met een risicocontact niet meer getest kan worden.”

Naast de test- en triagecentra hebben we nog andere punten nodig om de mensen te testen die op reis willen, klinkt het. “We moeten alternatieve circuits maken”, zegt Van Giel. “Zodat we in de test- en triagecentra en de huisartspraktijken de hoogrisicocontacten en de asymptomatische patiënten voorrang kunnen geven.”