Direct naar artikelinhoud
NieuwsStaatsbezoek

Joe Biden komt naar België: koning Filip en premier De Croo ontvangen president op 15 juni

Amerikaans president Joe Biden.Beeld n

Koning Filip ontvangt op 15 juni de Amerikaanse president Joe Biden. Dat heeft het Paleis donderdag bekendgemaakt.

De koning ontvangt de Amerikaanse president in de voormiddag voor een audiëntie op het paleis. Ook premier Alexander De Croo zal daarbij aanwezig zijn. Biden zal in Brussel deelnemen aan de NAVO-top en de EU-VS-top, die op 14 juni en 15 juni plaatsvinden. 

Twee dagen eerder, op 13 juni, worden Biden en zijn vrouw Jill ontvangen door de Britse koningin Elizabeth. Biden zal van 11 tot 13 juni deelnemen aan de G7-top in het zuidwestelijke Engelse graafschap Cornwall. Na afloop zal koningin Elizabeth Biden en zijn vrouw Jill ontvangen op Windsor Castle. 

De Amerikaanse president is de eerste hoge buitenlandse bezoeker die Elizabeth ontvangt sinds het overlijden van haar man prins Philip, circa twee maanden geleden. De 95-jarige Queen heeft sinds het begin van de coronacrisis sowieso weinig gasten ontvangen en heeft sinds maart vorig jaar vrijwel geen officiële bezoeken buiten het kasteel meer afgelegd. Biden is de dertiende Amerikaanse president die ze ontmoet in de afgelopen zeventig jaar, aldus Britse media. De enige president die ze ‘miste’ was Lyndon B. Johnson.

Biden komt relatief snel naar Londen en het is zijn eerste buitenlandse reis als president. Zijn voorganger Donald Trump vereerde de vorstin pas na twee jaar presidentschap met een bezoek, waarbij hij met enkele onbeleefdheden toonde geen verstand te hebben van protocollen bij koninklijke ontvangsten. Dat was geen obstakel voor een staatsbezoek van Trump aan Groot-Brittannië een jaar later. Biden is al geruime tijd een kennis van een nu in de VS wonende kleinzoon van de koningin, prins Harry.