Direct naar artikelinhoud
NieuwsSeksueel geweld

Verdachten van groepsverkrachting in Gent krijgen doodsbedreigingen nadat identiteit werd gelekt op sociale media

De Westerbegraafplaats in Gent, waar de groepsverkrachting plaatsvond.Beeld BELGA

De digitale jacht op de verdachten van een mogelijke groepsverkrachting in Gent lijkt geopend. De verdachten, onder hen drie minderjarigen, en de families krijgen doodsbedreigingen nadat identiteitsgegevens gedeeld werden op sociale media. De moeder van één van de verdachten heeft klacht ingediend wegens bedreigingen. Dat bevestigt het Oost-Vlaamse parket. 

Op sociale media zijn de privégegevens van de verdachten en ook van hun ouders gedeeld, met onder meer waar ze wonen en wat hun hobby’s zijn. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Aan sommige van die berichten zijn dreigementen toegevoegd, niet alleen naar de verdachten, maar ook naar hun ouders toe. Dat leidde er toe dat de moeder van een van de verdachten nu klacht heeft ingediend.

Vijf tieners - waaronder drie minderjarigen - worden ervan verdacht op 15 mei een 14-jarig meisje te hebben verkracht op de Westerbegraafplaats in Gent. Het meisje uit Gavere had die dag met een vriend afgesproken, maar er daagden nog vier andere tieners op. Het meisje zou aangerand en verkracht zijn en beelden ervan zouden via sociale media verspreid zijn. Het slachtoffer kreeg de beelden te zien en stapte vier dagen na de feiten uit het leven.

De vijf verdachten zijn inmiddels opgepakt. De twee meerderjarigen werden aangehouden op verdenking van verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en het nemen of verspreiden van beelden van een persoon die een expliciete seksuele daad stelt en van wie de persoonlijke levenssfeer geschonden kan worden.

Het gaat om jongens van 18 en 19 die volgens hun verdediging geen strafblad hebben. De raadkamer bevestigde de aanhouding van de twee. Ze blijven een maand langer in de cel, tenzij de verdediging in beroep gaat bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. Een van de minderjarigen werd geplaatst in het GFC (gesloten federaal centrum) De Grubbe in Everberg, de twee anderen in de jeugdinstelling van Wingene.