Familie wil doodsprentje slachtoffer groepsverkrachting van Facebook: ‘Voyeurisme in hoogste graad’

De verkrachting vond plaats op de Westerbegraafplaats in Gent. ©  belga

Jef Vermassen, die de familie bijstaat van het 14-jarig meisje dat uit het leven stapte na een groepsverkrachting, wil haar doodsprentje van Facebook laten halen. Ook de identiteit van de verdachten wordt online druk gedeeld. De moeder van een van de verdachten heeft klacht ingediend wegens bedreigingen.

Bron: Belga

‘De vader is zeer ongelukkig dat de rouwbrief publiek gemaakt werd en massaal gedeeld wordt. In deze zaak is er voyeurisme in de hoogste graad’, zegt advocaat Jef Vermassen, die ook betreurt dat de identiteit van de minderjarige verdachten publiek werd gemaakt.

Eerder donderdag raakte bekend dat de vijf verdachten, onder wie drie minderjarigen, en hun familie doodsbedreigingen krijgen nadat hun identiteitsgegevens gedeeld werden op sociale media. De moeder van één van de verdachten heeft daarover klacht ingediend, bevestigt het Oost-Vlaamse parket.

Aanhouding verlengd

De feiten van de groepsverkrachting vonden plaats op 15 mei op de Westerbegraafplaats in Gent. Het meisje uit Gavere had die dag met een vriend afgesproken, maar er daagden nog vier andere tieners op. Het meisje zou aangerand en verkracht zijn en beelden ervan zouden via sociale media verspreid zijn. Het slachtoffer kreeg de beelden te zien en stapte vier dagen na de feiten uit het leven.

De politie kon vijf verdachten oppakken. Het gaat om drie minderjarigen en twee meerderjarigen. De twee meerderjarige verdachten werden aangehouden op verdenking van verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en het nemen of verspreiden van beelden van een persoon die een expliciete seksuele daad stelt en waarvan de persoonlijke levenssfeer geschonden kan worden.

Het gaat om jongens van 18 en 19 die volgens hun verdediging geen strafblad hebben. De raadkamer besliste om de aanhouding van de twee te bevestigen. Ze blijven een maand langer in de cel, tenzij de verdediging in beroep gaat bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling.

Ook de minderjarigen worden verdacht van dezelfde feiten. Een van hen werd geplaatst in het GFC (gesloten federaal centrum) De Grubbe in Everberg, de twee anderen in de jeugdinstelling van Wingene. De jeugdrechter moet voor de plaatsing in Everberg de beslissing binnen de vijf dagen bevestigen. Dat gebeurde woensdagmiddag. Daardoor blijft de minderjarige een maand langer in de gesloten instelling. De advocaten van de verdachte geven geen commentaar op de zaak.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.