China vestigt nieuw wereldrecord op het gebied van kernfusie

Een Chinese ‘kunstmatige zon’ brandde met een hitte van 120 miljoen graden gedurende 101 seconden.

  • Vorige week hebben Chinese wetenschappers een apparaat dat het energieproces dat plaatsvindt in de zon (kernfusie) simuleert, gedurende meer dan 100 seconden laten draaien bij voornoemde recordtemperatuur.
  • De ‘kunstmatige zon’, bekend als de Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), slaagde erin gedurende 101 seconden plasmatemperaturen van 120 miljoen graden Celsius te genereren, voordat de wetenschappers gedurende nog eens 20 seconden een temperatuur van 160 miljoen graden Celsius realiseerden.
  • Het doel van EAST is energie op te wekken met behulp van deuterium, een waterstofisotoop die in overvloed aanwezig is in de oceaan en die een gestage stroom van schone energie kan leveren. Volgens schattingen bevat één liter zeewater genoeg deuterium om energie te produceren die overeenkomt met wat geleverd wordt door 300 liter benzine.
  • Het experiment werd gehouden in het Instituut voor Plasmafysica van de Chinese Academie van Wetenschappen (ASIPP) in Hefei, China.
  • Kernfusie wordt sowieso allang gezien als de heilige graal van de energiesector.

Groenere samenleving

De oefening kadert in de inspanningen van China om nieuwe, schone energiebronnen te ontwikkelen. China hoopt fossiele brandstoffen zoals steenkool, olie en aardgas te kunnen vervangen door fusie-energie om zo koolstofneutraliteit te realiseren en dus een groenere samenleving te bereiken.

Kernfusiereactortechnologie van de volgende generatie wordt dus klaargestoomd als protagonist van de energiebevoorrading. Deskundigen hopen dat als de ontwikkeling in het huidige tempo doorgaat, binnen drie decennia een succesvolle kernfusie kan worden bereikt. 

‘Het is een enorme prestatie op het gebied van de Chinese natuurkunde en techniek. Het succes van het experiment legt de basis voor China om zijn eigen kernfusie-energiecentrale te bouwen,’ liet ASIPP-directeur Song Yuntao optekenen in dagblad People’s Daily.

De kunstmatige zon van EAST maakt deel uit van de Internationale Thermonucleaire Experimentele Reactor, een gezamenlijke inspanning van wetenschappers van over de hele wereld. Daarbij zijn wetenschappers uit China, de Europese Unie, India, Japan, Zuid-Korea, Rusland en de Verenigde Staten betrokken. (mah)

Meer