Copyright Maskot

"Wie heeft video verkrachting 14-jarig meisje?": VRT NWS zag hoe jongeren online verkrachtingsfilmpjes vragen en delen

In verschillende gesloten groepen op sociale media vragen jongeren naar de beelden van de verkrachting van het 14-jarige meisje uit Gavere dat daarna uit het leven stapte. De vraag wordt gesteld in zogeheten "exposegroepen", waar jongeren al langer naaktfoto's en telefoonnummers van meisjes vragen en delen. Vaak wordt daarbij ook de oproep gedaan om die meisjes lastig te vallen en te vernederen. VRT NWS kon meelezen in verschillende van die groepen. Sommige hebben tot 100.000 leden en 20.000 foto's en video's.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan bellen naar het gratis nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be.

Heb je nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be.

Op sociale mediakanalen zoals Telegram en Snapchat worden zogeheten "exposegroepen" steeds populairder. Exposegroepen zijn chatgroepen waar mensen naaktfoto's en filmpjes van anderen delen om hen te vernederen. Het gaat vaak over naaktbeelden van minderjarige meisjes, en ook beelden waarop meisjes seksueel misbruikt worden. Er worden ook privégegevens zoals telefoonnummers gedeeld. 

Bel en app haar kapot

Een bericht uit de Telegram-groep

In die groepen wordt nu ook gevraagd om beelden van de verkrachting van een 14-jarig meisje uit Gavere dat uit het leven stapte. Maar die vraag is dus geen alleenstaand geval, in die groepen wordt al langer gevraagd om naaktfoto's van meisjes, en die worden er ook vaak gedeeld. Uit de berichten valt af te leiden dat de leden vaak tienerjongens zijn. 

Onze redactie kon meelezen in een van de "exposegroepen" op Telegram, met bijna 100.000 leden. Er zijn bijna 20.000 foto's en video's in gedeeld. Bekijk hieronder screenshots van het ledenaantal van de exposegroep (en lees verder onder de foto's):

"Doxing"

Uit de berichten in de groep is af te leiden dat er vaak wordt opgeschept met die foto's, en er wordt bijna systematisch "gedoxt". "Doxing" is het publiceren van persoonlijke en privé-gegevens (zoals hier vaak gsm-nummers) van iemand. In onderstaande foto is te zien hoe een foto van een meisje wordt gepost, met daaronder het bijschrift "vieze hoer die graag aan telefoon seks doet". Diegene die de foto plaatste, gaf ook het telefoonnummer van het meisje mee. 

"Sommigen van die jongens in die groepen zijn uit op wraak, bijvoorbeeld omdat ze recent gedumpt zijn", legt Helen Goedgebeur uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ik hou van wraak

Een bericht uit de Telegram-groep

In andere berichten worden ook nummers van andere meisjes geplaatst, met daarbij de oproep om hen lastig te vallen. "Iedereen massaal spammen, deze hoertje doet moeilijk. Iedereen spam op WhatsApp, bel haar ... doe alles wat je kan", en "Bel en app haar kapot", is in twee berichten hieronder te lezen:

Uit sommige berichten valt af te leiden dat de leden de berichten, foto's, filmpjes en oproepen posten uit ongenoegen of wraak, omdat ze bijvoorbeeld niet hebben kunnen "scoren" bij de meisjes in kwestie. Lees hieronder daar enkele berichten over (en lees daaronder verder):

14-jarig meisje

In de groep wordt de laatste dagen ook massaal gevraagd naar de beelden waarop een meisje van 14 verkracht wordt. Eerder deze week werd bekend dat de politie 5 tienerjongens had opgepakt (waaronder 3 minderjarigen) omdat ze twee weken geleden een meisje zouden verkracht hebben. De jongens zouden ook beelden gemaakt hebben van de verkrachting en die verspreid hebben op sociale media. Het meisje stapte daarna uit het leven.

In onderstaande berichten is duidelijk af te leiden dat sommige leden op zoek zijn naar de beelden van de verkrachting. De beelden zelf zijn niet gedeeld in de groep:

De groep waar bovenstaande berichten uitkomen is geen alleenstaand geval. Er zijn er nog, telkens met duizenden leden, ook op bijvoorbeeld Snapchat. 

In een andere "exposegroep" worden ondertussen ook de 5 verdachten "gedoxt". Foto's vanop hun privé-profielen worden daar volop gedeeld. Wie de adressen kan geven van de verdachten wordt een "grote beloning" beloofd:

Ook op andere kanalen wordt info over de jongeren en hun ouders gevraagd en gedeeld. De ouders worden bedreigd, een moeder van een van de verdachten diende daar klacht over in.

Child Focus en experten lieten eerder deze week verstaan dat het aantal dossiers over online beelden van seksueel misbruik sinds het begin van de coronacrisis met meer dan 60 procent gestegen is. Ze roepen slachtoffers van (online) seksueel misbruik op om altijd aangifte te doen, bij Child Focus en de politie.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan bellen naar het gratis nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be.

Heb je nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be.

Meest gelezen