©  Jan Van der Perre

Horeca Vlaanderen: “Open terrassen en binnenruimtes tot 23.30u”

Het Overlegcomité bevestigt vandaag wellicht dat horecazaken vanaf woensdag 9 juni ook binnen mogen opengaan. Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen, vraagt dat die binnenruimtes dan net als de terrassen tot 23.30u mogen open zijn. Hij wil ook een duidelijk plan voor versoepelingen in de rest van de zomer.

Christof Willocx

De federale regering wil dat de binnenruimtes om 22u sluiten, terwijl de terrassen tot 23.30u mogen open blijven. Is dat verschil in sluitingsuur haalbaar?

Matthias De Caluwe: Wij vragen dat zowel de binnenruimtes als de terrassen vanaf 9 juni tot 23.30u mogen open blijven. Dat zou eerlijk zijn tegenover de horecazaken die geen terras hebben. Als het sluitingsuur niet gelijk is, moeten zij vroeger sluiten dan hun collega’s die wel een terras hebben. Bovendien lijkt dat verschillende sluitingsuur moeilijk te organiseren. Als je in een restaurant binnen iets eet en iets voor 22u nog een koffie wil drinken, moet dat volgens de huidige vooruitzichten op een terras. Maar als dat terras vol is, kan je die koffie niet meer drinken. Dan moet de klant dus verplicht opstappen. We hebben bij de heropening na de eerste lockdown trouwens al bewezen dat één sluitingsuur voor binnen- en buitenruimtes werkt. Waarom zou dat nu niet kunnen?

Zouden jullie niet liever langer openblijven dan 23.30u?

Ja, zonder twijfel. Maar momenteel geldt er een samenscholingsverbod vanaf middernacht. In die zin is het begrijpelijk dat horecazaken om 23.30u dicht moeten. In Nederland mogen de horecazaken maar tot 20u open zijn. Als je het zo bekijkt, mogen we daar dus niet over klagen.

Maar we willen wel dat het Overlegcomité vrijdag met verdere verduidelijkingen voor de hele zomer naar buiten komt. Wij willen onder meer nu graag weten tot hoe laat restaurants en cafés in juli en augustus mogen open blijven, wanneer het sluitingsuur zal verdwijnen en met hoeveel personen we in juli en augustus maximaal aan tafel mogen zitten. Een restaurantuitbater die een reservatie binnenkrijgt voor pakweg 11 juli, moet weten of er dan maximaal vier mensen per tafel mogen zitten of dat het er meer mogen zijn. Ook voor het nachtleven, feestzalen en cateraars is duidelijkheid nodig. Zoals vanaf wanneer en onder welke voorwaarden mensen weer kunnen dansen.

 ©  Jeroen Hanselaer

Leven horecazaken de regels vandaag voldoende na?

Ik roep iedereen op om de regels te volgen. De overgrote meerderheid van de horecazaken doet dat, maar het is niet gemakkelijk om alles voortdurend in de gaten te houden. Dus loopt er af en toe iets mis. Mensen kunnen bijvoorbeeld bij de bestelling op voldoende afstand zitten van elkaar, maar nadien uit gewoonte dichter bij elkaar gaan zitten. Het is dan niet altijd eenvoudig om in te grijpen. Als we allemaal de regels volgen, komen we sneller uit de crisis. De heropening van de terrassen heeft er trouwens voor gezorgd dat mensen buiten minder dicht op elkaar zitten. In een park of op straat hou je minder afstand dan op een terras.

De terrassen zijn op 8 mei weer opengegaan. We zijn nu bijna een maand later. Wat is de balans?

Voor exacte cijfers is het nog te vroeg, maar het is wel duidelijk dat het weer in mei niet goed was. België is Spanje of Italië niet, het was geen echt terrasjesweer. Het bewijst dat de steunmaatregelen die nog altijd gelden, en waar we garanties voor hebben gevraagd, broodnodig zijn. Ook de horecazaken die in mei en juni open zijn, hebben nog recht op het Vlaamse beschermingsmechanisme en het dubbele overbruggingsrecht. En er is de btw-verlaging naar 6%. Zonder die maatregelen zou onze sector deze periode, waarin veel beperkingen van kracht zijn, niet doorkomen.

8 mei was voor de horeca een heuglijke dag. 7 mei was dat iets minder, omdat toen pas het ministerieel besluit met alle regels voor de heropening werd gepubliceerd. Toen bleek plots dat plexiglas toch niet voldoende was als afscherming tussen tafels. Wat moet er gebeuren om zo’n late communicatie te vermijden?

We moeten vermijden dat het ministerieel besluit één dag voor de inwerkingtreding van de maatregelen wordt gepubliceerd. Ik begrijp dat de ministers moeten wachten op het advies van de Raad van State, want anders krijgen zij ook weer kritiek. Maar ofwel moet dat advies er veel vroeger komen, ofwel moet de regering in deze fase de vrijheid hebben om het ministerieel besluit zonder dat advies te publiceren. Want het protocol waaraan de horeca zich moet houden, is afgestemd op dat ministerieel besluit. De definitieve regels voor de versoepelingen moeten voortaan ruim op voorhand gekend zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER