©  Belga

ANALYSE. Martinez kent de problemen maar kan ze (nog) niet oplossen

De Rode Duivels startten hun EK-voorbereiding met een teleurstellend gelijkspel. Geen reden tot paniek. Maar wat wel zorgen baart: de gekende probleempjes raakten niet opgelost.

Kristof Liberloo

LEES OOK. EK-ENQUÊTE. Wie wordt Europees kampioen? En wat met de toekomst van de bondscoach?

Een opvallend beeld, net voor de aftrap. Tielemans, Vanaken, Trossard en nog negen andere wisselspelers nestelden zich in de tribune van het Koning Boudewijnstadion, alleen het Jupiler-flesje 0.0% en zakje paprika light chips leken nog te ontbreken om er een gezellige avond van te maken. Maar het dozijn duivels moest al gauw weer uit het luie zeteltje, de trappen af en de looppiste over om samen met de basisspelers in cirkel en schouder aan schouder het peptalkrondje mee te maken. Een voor allen, allen voor de EK-titel. Roberto Martinez hecht evenveel belang aan de groepsdynamiek en mentale frisheid als aan spelpatronen en veldbezettingen.

Tamme start

Misschien moet Romelu Lukaku wel nog eens nadenken over de opzwepende woorden die hij tijdens die Duivelse scrum in de groep gooit, want veel impact hadden ze duidelijk niet. De Rode Duivels startten loom, sloom, tam. In de derde minuut hadden de Grieken al op voorsprong moeten staan, na een slechte terugspeelbal van Alderweireld. Zonder in de achteruitkijkspiegel te kijken, passte hij richting Mignolet. Masouras dook uit een dode hoek op en kwam oog in oog met de Truienaar. Opnieuw bewees hij zijn waarde in een-tegen-een-situaties. Mignolet hield de Rode Duivels in die slaperige openingsfase twee keer recht. Want even later snelde diezelfde Masouras zomaar voorbij Denayer, legde hij terug op Basaketas, maar ook die raakte niet voorbij de Club-keeper.

Doku stak samen met Carrasco de Belgische vlam in de pijp. ©  BELGA

Kevin De Bruyne moet in Bolderberg ongemakkelijk heen en weer geschuifeld hebben in zijn fauteuil. Gelukkig hadden Yannick Carrasco en Jéremy Doku er zin in. Zij staken de Belgische vlam in de pijp, schudden de hele ploeg met enkele snedige acties wakker. Hun tandemmaatjes Thorgan Hazard en Meunier begonnen prompt ook beter te spelen. De Duivelse flanken leverden een prima eerste helft af. Niet toevallig kwam de 1-0 van Thorgan er na een snedige dubbelpass met zijn vlijtig kameraadje Carrasco.

LEES OOK. ONZE PUNTEN. “Defensie oogde niet onoverwinnelijk en offensief was het te weinig”

Sterke Carrasco

Op basis van de oefenwedstrijd tegen de Grieken hoeft Roberto Martinez niet langer te twijfelen: ook als Eden Hazard fit raakt, hoort Yannick Carrasco in de basis thuis. We hebben wel eens getwijfeld aan de Atlético-aanvaller. Niet onterecht trouwens. Omdat hij naast de schoenen durfde te lopen langs het terrein en dat ook zichtbaar was op het veld. Maar vandaag is Carrasco volwassen(er) geworden. Eveneens in zijn spel. Hij heeft nog altijd die onwaarschijnlijke rushes in de benen, die schijn- en sleepbeweging waar elke tegenstander keer op keer weer intrapt, die snedige versnelling buitenom of infiltratie naar binnen. Maar als het echt moet, verdedigt hij ook mee, neemt hij de positie over van de flankspeler. Knap.

De sterk spelende Carrasco schotelde Thorgan Hazard de 1-0 voor. ©  AFP

Aan de Spaanse kampioen zal het dus niet gelegen hebben. Hoe komt het dan dat de Belgen niet konden winnen van de nummer 51 op de FIFA-ranking? Roberto Martinez startte niet met zijn allersterkste elftal, dat is een van de redenen. Deze onuitgegeven ploeg miste daardoor vastigheid. Achteraan had Denayer het erg moeilijk met de snelle Masouras, op het middenveld vonden Dendoncker en Praet niet het juiste ritme, vooraan wees Lukaku vooral waar hij de bal graag gewild had, maar waar die niet kwam.

LEES OOK. Drie conclusies van onze chef sport: “De defensie blijft de grootste zorg”

Praet speelde zijn wedstrijd, dat wel, maar het centrale duo kreeg de hele ploeg niet aan het voetballen. Zeker niet in de tweede helft, toen Martinez een resem wissels doorvoerde en de Grieken opnieuw beter uit de startblokken waren geschoten. Mignolet stopte Masouras nog maar eens af, maar moest zich even voorbij het uur toch gewonnen geven toen Papadopoulos eerst op de paal kopte en Tzavellas uit de rebound scoorde.

Simon Mignolet toonde zich opnieuw een betrouwbare doublure voor Thibaut Courtois. ©  BELGA

Kroatië

Moeten we de 1-1 tegen de Grieken, op een dikke week van de EK-start, dramatiseren? Neen, zeker niet. De voorbereiding op het WK in 2018 werd ook gestart met een gelijkspel (0-0), tegen Portugal weliswaar. Maar lessen trekken, dat mag Roberto Martinez zeker wel doen. Want de gekende probleempjes raakten donderdag niet opgelost: een defensie die te vaak weifelde en de afwezigheid van Axel Witsel. Zondag wacht vice-wereldkampioen Kroatië. Dan moet het beter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer