Direct naar artikelinhoud
VooruitblikOverlegcomité

Van horeca tot vakantie: dit ligt op tafel bij het Overlegcomité

Hoe lang mogen terrassen en cafés openblijven, daar zal in het Overlegcomité flink over doorgepraat worden.Beeld Henk Deleu

De cafés moeten net als hun terrassen open blijven tot halftwaalf. Dat vindt de Vlaamse regering, die hier een prioriteit van maakt op het Overlegcomité. Ook over de vakanties wacht er nog een stevige discussie.

Kunt u de matchen van de Rode Duivels op het EK straks op café volgen? Als het van de Vlaamse regering afhangt wel. Daarmee pleit ze voor een extra versoepeling tegenover het vorige Overlegcomité, toen het sluitingsuur vanaf 9 juni op tien uur werd vastgeklikt voor binnen en op halftwaalf voor buiten. Vlaanderen wil deze uren nu gelijk trekken. Als het moet om halftwaalf, maar nog liever om één uur ’s nachts.

Het is een kwestie van gezond verstand, zegt een regeringsbron. “De avondmatchen beginnen om 21 uur. Als ze uitdraaien op verlengingen of penalty’s, duren ze tot iets voor middernacht. In dat geval zullen de toeschouwers twee keer moeten verhuizen: om tien uur naar het terras, dat wellicht al vol zit. Om halftwaalf op straat.” De regering vreest chaos en schermutselingen.

Of ze haar slag thuis haalt, is niet zeker. Het sluitingsuur is een van de twistpunten op het Overlegcomité, dat vanmiddag sinds 14 uur bijeenzit. Waals minister-president Elio Di Rupo heeft woensdag op een overleg met premier Alexander De Croo (Open Vld) en de regio’s duidelijk gemaakt dat een later sluitingsuur geen optie is. Te gevaarlijk, klonk het. Daarom zal De Croo wellicht een compromis op tafel leggen met een gefaseerde aanpak, waarbij de aanpassing nog een tijdje wordt uitgesteld. In het ideale scenario tot 1 juli, klinkt het in federale kringen, maar dat ziet Vlaanderen niet zitten. 

Gratis test

Sowieso is het niet de bedoeling om vrijdag grote versoepelingen door te duwen. Die worden verschoven naar een nieuw Overlegcomité, normaal volgende vrijdag al. Dan zal er gekeken worden naar de verdere uitwerking van het zomerplan, dat de versoepelingen voor de komende maanden vastlegt.

Wat wel op tafel ligt, zijn de spelregels om op vakantie te gaan. Premier De Croo kondigde gisteren in de Kamer aan dat er twee gratis tests komen voor mensen die nog geen vaccinatie hebben gekregen en op reis willen. Vandaag betalen zij nog de volle prijs: tot 50 euro per stuk. Voorwaarde om zo’n gratis test te krijgen, is dat je nog geen vaccin hebt geweigerd en ook nog niet volledig gevaccineerd bent.

Een vraag die echter openligt, is hoeveel prikken iemand moet hebben gehad om ‘veilig’ te zijn. Daarbij gaat het zowel om buitenlanders als om Belgen die terugkomen uit een rode zone. Als het van Vlaanderen afhangt, is één prik voldoende. Maar steeds meer buurlanden eisen er twee. De kans is dus groot dat het Overlegcomité voor twee gaat. Aangezien het even kan duren voordat je je Europese reiscertificaat hebt, is de kans reëel dat je tot twee weken na de tweede prik recht zal hebben op een gratis PCR-test.

Een ander discussiepunt zijn de jongeren. CD&V-voorzitter Joachim Coens eiste gisteren “duidelijke en haalbare praktische afspraken” voor hen. Zo willen de christendemocraten de minimumleeftijd voor een verplichte test optrekken van zes naar twaalf jaar. Voor hen die op kamp gaan zelfs tot achttien jaar. Ook vragen ze zich af of twee gratis tests wel volstaan, aangezien jongeren nog lang niet gevaccineerd zullen zijn.

Meer gouden regels

Opvallend agendapunt is ook de uitbreiding van de zes gouden regels tegen het coronavirus, die vorige zomer in een grote overheidscampagne werden gelanceerd. Die gaan van zes naar tien of twaalf. Behalve de klassiekers, zoals handen wassen en afstand houden, komt daar nu ook bij dat je beter in kleine groepen blijft en jezelf laat vaccineren. Hierbij hoort ook een nieuwe communicatiecampagne. Zo wil het Overlegcomité tegemoetkomen aan de kritiek dat er te snel versoepeld wordt. 

Tot slot zullen de organisatoren van evenementen met veel verwachting uitkijken naar de persconferentie. Het Overlegcomité wil immers duidelijkheid scheppen over een aantal randvoorwaarden voor evenementen, zoals ventilatie. Die zullen voor sommigen bepalen of het sop de kool wel waard is.