Hongkong verbiedt herdenking slachtoffers Tiananmenprotest

ARCHIEFBEELD Dertig jaar na het Tiananmenprotest herdenken mensen in Hong Kong de slachtoffers, 4 juni 2019. © Reuters

De politie, die het verbod aankondigde, noemt de coronapandemie als reden. Kritiek tegen het communistische bewind in Peking wordt echter steeds lastiger in Hongkong sinds daar ongeveer een jaar geleden een nieuwe veiligheidswet van kracht werd.

Het is de tweede keer in 32 jaar dat de wake niet doorgaat. De politie maakte donderdag bekend met 7.000 manschappen op de been te zijn. Bijna de helft van hen moet de orde bewaken in het Victoria Park, waar de herdenking de afgelopen jaren plaatshad. Dat gebeurde doorgaans met gastsprekers, muziek, gezang en een wake in stilte. Deelnemers toonden hun solidariteit met de slachtoffers door zittend op de grond een brandende kaars vast te houden.

Afgelopen maand werd de prodemocratische activist Joshua Wong tot nog eens tien maanden celstraf veroordeeld voor samenscholing voor zijn deelname aan de herdenking afgelopen jaar, waarbij duizenden anderen de autoriteiten tartten. Wong zat al een gevangenisstraf uit vanwege zijn rol in protesten tegen de regering in Peking vorig jaar.

Sinds China in juni vorig jaar de omstreden veiligheidswet voor Hongkong invoerde, is de repressie tegen dissidenten in de voormalige Britse kroonkolonie sterk opgevoerd. Vrijwel de hele oppositie zit er inmiddels achter de tralies of is in ballingschap gegaan.

De organisatie achter de wake besloot woensdag al om een museumtentoonstelling over de Tiananmenslachting na een waarschuwing van de autoriteiten te sluiten. ‘Hoewel het dit jaar niet mogelijk is om de wereld een prachtige wake te tonen, kunnen we wel blijven geloven en er naar uitzien om in de toekomst weer samen te gedenken’, aldus het hoofd van de organisatie.

De vicevoorzitter van de organisatie, de activiste en advocate Chow Hang-tung, werd vrijdagochtend opgepakt. Ze werd bij haar kantoor aangehouden door vier agenten in burger en vervolgens in een zwarte auto meegenomen. Volgens de politie wordt Chow verdacht van samenscholing.

Op 4 juni 1989 richtte het Chinese Volksbevrijdingsleger een massaslachting aan onder vreedzame demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Daarbij werden minstens enkele honderden mensen om het leven gebracht, en volgens sommige schattingen zelfs duizenden. De Tiananmenprotesten begonnen als studentenacties voor hervormingen en meer burgerrechten en zwollen in enkele weken fors aan, totdat de autoriteiten besloten om de betogingen met grof geweld de kop in te drukken.

Partner Content