© Serge Minten

Schepen houdt een keer per maand zitdag in volkscafé: “Op café is de drempel pak lager”

Schepen Kevin Schouterden (sp.a) heeft vrijdag zijn eerste zitdag in een Hasselts volkscafé gehouden. Van 9 tot 17 uur ontving hij in de Cambrinus een tiental mensen die vooraf een afspraak maakten. “Maar wat het dubbel interessant maakte, is dat de gewone cafébezoekers er ook hun gedacht konden zeggen”, zegt Schouterden. “De drempel om op café iemand aan te spreken is immers een pak lager dan wanneer ze naar mijn bureau moeten komen.”

Dirk JACOBS

De schepen bleef trouw aan zijn vooropgestelde ‘tournée minérale’ maar voor de bezoekers was er geregeld een tournée générale, met pintjes dus. “Dat hoort erbij”, lacht Schouterden. “Sommige vreesden vooraf dat dit een gezellig samenzijn zou worden, maar ik heb op één dag meer dan tien echt zinvolle gesprekken gevoerd. Zo zijn de mensen van Sint-Vincentius me komen vinden met de praktische problemen die ze ondervinden om de goederen te transporteren die ze, bijvoorbeeld bij Depot Margo in Diepenbeek moeten ophalen. Als ze met hun aanhangwagen drie paletten melk moeten laden, moeten ze acht keer heen en weer rijden. Daar vragen ze of wij met de stad die transporten niet kunnen ondersteunen en dat wil ik zeker bekijken. Of met onze vrachtwagens of misschien via City Depot. Iemand anders heeft een lek in zijn dak en plots kan de dakwerker flink vroeger dan voorzien aan de slag. Maar die moet zijn vrachtwagen kunnen parkeren en de ‘inname openbaar domein’ die goedgekeurd is voor de voorziene datum, moet nu vervroegd. Dat gaat in orde komen. Er was ook iemand die me zijn probleem voor huisvesting is komen uitleggen. Die persoon valt echt overal tussen de plooien. Ik speel dat dossier door aan ons OCMW. Weet je, in deze gesprekken leer je snel dat je in de politiek niks moet beloven wat je niet kan waarmaken. Of zoals iemand me hier al zei: politiek is meer dan een bolleke kleuren.”

Pietjesbak

“Wat ook opvalt: als mensen naar mijn bureau komen is het ‘mijnheer de schepen’, hier spreekt iedereen me aan met Kevin. Veel gemoedelijker. En mensen praten door, zeggen wat op hun lever ligt. Ik heb ook al uiteenlopende meningen gehoord over jullie artikels over Hilde Claes. Daar zijn ze mee bezig hoor en dan kunnen ze eens iets tegen ons zeggen daarover ook. De stamgasten hier hebben trouwens overal een mening over. Een weet je wat leuk is? Loes, één van de vrouwen die hier zat, heeft me leren ‘pietjesbak’ spelen. Dat kende ik niet. Voor mij is dit alleszins meer dan geslaagd: voortaan elke maand zitdag in een volkscafé.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer