Direct naar artikelinhoud
NieuwsWeerbericht

Zwaar onweer zorgt voor wateroverlast in het land: nog regen en onweer op komst

Onweer trekt over Brussel (Beurs).Beeld Marc Baert

Vanaf vrijdagnamiddag zijn vanuit Frankrijk felle onweersbuien komen opzetten, met lokaal zeer veel regen op korte tijd. Het KMI heeft code oranje voor onweer afgekondigd. Op verschillende plaatsen in het land, vooral in Vlaams-Brabant en Brussel, is er hinder door wateroverlast. Ook zaterdag start met buien en mogelijk onweer.

en

De code oranje houdt in dat er op verschillende plaatsen overvloedige neerslag kan vallen op korte tijd, aldus het KMI. “Ook kunnen er hagelbollen van enkele centimeters voorkomen en plaatselijk felle rukwinden.”

Niet enkel in de loop van de namiddag, maar ook vrijdagavond trekken er vanuit Frankrijk felle onweders over het land. De maxima schommelen tussen 18 à 19 graden  aan zee en lokaal 27 graden in het centrum. De wind is in het binnenland eerst zwak uit het oosten tot noordoosten. Later wordt hij meestal matig uit noordelijke of veranderlijke richtingen.

Onweerswolken boven Brussel.Beeld Marc Baert

Vrijdagavond en -nacht regent het op vele plaatsen nog een tijdje of zijn er hier en daar nog onweersbuien, plaatselijk hevig en met kans op hagel en lokale windstoten. In de loop van de nacht kan het op sommige plaatsen opnieuw nevelig of zelfs mistig worden. De minima liggen tussen 13 graden in de Hoge Venen en 17 graden in de Kempen en in Luik. 

Vlaams-Brabant

In de loop van de namiddag is de storm losgebarsten in de provincie Vlaams-Brabant. Verschillende straten in Schepdaal, deelgemeente van Dilbeek, kwamen onder water te staan. Door de hevige regenval zakte er een muurtje in ter hoogte van de Chirolokalen in de E. Eylenboschstraat. Een wagen die er geparkeerd stond, kreeg de volle laag.

In het centrum van Dilbeek kreeg restaurant Plein12 dan weer de volle laag. De keuken van het burgerrestaurant op het Gemeenteplein staat volledig onder water.

Een stockageruimte van het vleesverwerkingsbedrijf Belgino in de Kleinewinkellaan in Grimbergen stond vrijdag omstreeks 17 uur in brand. Dat kwam vermoedelijk door blikseminslag.

Onder meer in het centrum van Halle − maar ook in Alsemberg, Beersel en Sint-Genesius-Rode − is er eveneens wateroverlast.

Brussel

In Brussel is er zeer veel regen op korte tijd gevallen. Door wateroverlast zijn in Brussel de volgende tunnels afgesloten: de Hallepoorttunnel in beide richtingen, de Vleurgattunnel richting Terkameren, en de Stefaniatunnel richting centrum. Ook op metrolijnen 1 en 5 is er hinder door wateroverlast.

In het Justitiepaleis zijn er stukken plafond en muur naar beneden gekomen. In de kelders is dan weer sprake van overstromingen.

Er waren ook hagelbollen mee gemoeid. Met onweer kreeg de hoofdstad nog niet te maken. De Brusselse brandweer moest al zo’n 50 keer uitrukken en zal vanavond overuren moeten draaien. Er staan nog meer dan 300 interventies op het programma.

Door het hevige noodweer brak een tak net toen een bus van De Lijn passeerde op de Emile Bockstaellaan in Laken.Beeld Tim Dirven

West-Vlaanderen

Rond 13 uur was er een felle stortbui in Ieper, waar op dat moment al wat volk op de terrasjes op de Grote Markt zat. Voor mensen die geen plaatsje hadden, was het even sprinten om te kunnen schuilen.

Oost-Vlaanderen

Het hevige onweer zette ook in Lede en Erpe-Mere verschillende straten onder water. 

Her en der liepen straten onder water.Beeld Marc De Roeck

Weekend

Zaterdag begint nog met buien en een eventueel lokaal onweer. In de namiddag wordt het in het westen en later ook het centrum overwegend droog met doorgaans nog veel bewolking. Aan de kust zijn er enkele opklaringen mogelijk. In het oosten blijven (onweers)buien mogelijk tot ‘s avonds. De maxima liggen tussen 15 graden aan zee en plaatselijk 20 graden in de Kempen. 

Zondag blijft het in het westen en het centrum overwegend droog met opklaringen. In het oosten is er meer bewolking en zijn enkele buien mogelijk. De maxima liggen rond 15 graden in de Hoge Ardennen, rond 17 graden aan de kust en om en bij 21 graden in het centrum van het land.

De nieuwe week zou eerder zonnig starten, maar in de loop van de namiddag en dinsdag zal de kans op een bui op sommige plaatsen weer toenemen, verwacht het KMI.