Toxische kippeneieren door giftig ‘wondermiddel’: spilfiguur van fipronilcrisis veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan 1 jaar effectief

Bron: BELGA

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Patrick R. (49) uit Ravels vrijdag veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar effectief, en een boete van 200.000 euro met uitstel. Hij bracht enkele jaren geleden een natuurlijk “wondermiddel” op de markt om bloedluis bij pluimvee mee te bestrijden, maar had er de toxische stof fipronil onder gemengd. De gevolgen waren desastreus: honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd, nadat in kippeneieren fipronil was aangetroffen. De gedupeerden kregen meer dan 20 miljoen euro aan schadevergoedingen toegekend.

De partner van Patrick R., die samen met hem werkte in het bedrijf Agro Remijsen, kreeg achttien maanden cel met uitstel en 20.000 euro boete met uitstel. De rechtbank verklaarde lastens het duo 215.000 euro verbeurd. Agro Remijsen werd bij verstek veroordeeld tot 20.000 euro boete met uitstel. Een illegaal vermogen van 100.000 euro werd verbeurdverklaard.

Vrijgesproken

Eén van de servicebedrijven die het product gebruikte bij klanten om de stallingen te reinigen, werd veroordeeld tot 20.000 euro boete met uitstel. De zaakvoerder kreeg achttien maanden cel met uitstel en eveneens 20.000 euro boete met uitstel. Lastens hen werd 50.000 euro verbeurdverklaard.

De twee overige servicebedrijven en hun zaakvoerders werden vrijgesproken. De rechtbank vond het onvoldoende aangetoond dat zij op de hoogte waren van de aanwezigheid van fipronil in het door hen aangekochte bestrijdingsmiddel.

De rechtbank toonde zich eerder mild in de opgelegde celstraffen en boetes, maar de beklaagden moeten wel ruim 22,8 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen aan onder meer de getroffen pluimveebedrijven, het voedselagentschap FAVV en de afvalstoffenmaatschappij OVAM.

“Niet realistisch”

De advocaat van Patrick R. is blij dat de rechtbank niet is ingegaan op de strenge vordering van het openbaar ministerie en toch enige mildheid heeft getoond bij de bestraffing. “Al zijn de toegekende schadevergoedingen natuurlijk wel substantieel. Het is niet realistisch dat hij die ooit zal kunnen betalen”, reageerde meester Pieter Helsen na de uitspraak van het vonnis.

“Hij heeft nooit de volksgezondheid in gevaar willen brengen. Hij besefte niet het gevaar voor contaminatie van kippen en eieren”, zei de advocaat van Patrick R. Het openbaar ministerie had vier jaar cel, 800.000 euro boete, tien jaar beroepsverbod en de verbeurdverklaring van 938.270 euro geëist.

Meester Helsen had de rechtbank om een milde straf gevraagd en kreeg die vrijdag ook. Zijn cliënt werd veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar effectief, een boete van 200.000 euro met uitstel en een verbeurdverklaring van 215.000 euro. “De schadevergoedingen die de burgerlijke partijen kregen toegekend zijn wel substantieel, maar de schade was dan ook groot.”

Patrick R. en vier medebeklaagden moeten in totaal zowat 22,8 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen. “Mijn cliënt is alles kwijt. Hij verloor zijn bedrijf en op al zijn bezittingen werd beslag gelegd. Het is niet realistisch dat hij die schadevergoedingen ooit zal kunnen betalen, maar hij zal wel de rest van zijn leven de financiële gevolgen voelen.” De advocaat zal samen met Patrick R. bekijken of ze in beroep gaan tegen het vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen