Electrabel versluist ondanks verlies 700 miljoen naar Parijs

ELECTRABEL De verkoop aan Suez (nu Engie) zette het dubbelbelastingverdrag in de kijker.

Energieproducent Electrabel heeft net voor Kerstmis de uit­kering van een dividend van 693 miljoen euro goedgekeurd. Dat bedrag stroomt naar Electrabels Franse moederhuis Engie, zo schrijven De Tijd en L’Echo vrijdag.

De operatie roept vragen op omdat Electrabel in zijn recentste jaarrekening een monsterverlies van 2 miljard euro opbiechtte. Tussen 2011 en 2020 boekte de groep maar in drie jaren een nettowinst, samen goed voor 3,1 miljard euro. De zeven overige jaren was er een gecumuleerd verlies van 6,2 miljard. Electra­bel keerde in die periode al eens een dividend van 1,66 miljard euro (in natura) uit aan Engie.

Kernuitstap

Electrabel staat met de kernuitstap, die over iets meer dan een jaar begint, voor een enorme opdracht. Dat het bedrijf financieel gezond is, is cruciaal om die te kunnen betalen. In navolging van een wet uit 2003 werd al ruim 14 miljard euro aan provisies voor de ont­manteling van de reactoren en de berging van het radioactieve afval opzijgezet in de nucleaire spaarpot Synatom. Dat bedrag moet de komende jaren groeien, want de kosten worden geschat op 18 miljard euro. Synatom is geen echte spaarpot waar cash in zit: de middelen worden belegd en grotendeels uitgeleend aan Electrabel. Als de komende decennia cash nodig is om de kernuitstap te betalen, moet Electrabel die leningen kunnen terugbetalen.

Verscheidene politici en de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen pleitten eerder al om de middelen van Synatom beter te bevei­ligen, maar de vorige regering liet het dossier liggen. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) kondigde aan nieuwe wetgevende initiatieven te nemen. ‘Ik zal erop toezien dat de vervuiler, Engie Electrabel, betaalt en de belastingbetaler daar niet voor opdraait’, klinkt het. ‘Als dit een voorbode is van de ontmanteling van Electrabel voor het de factuur van de kern­uitstap heeft betaald, is dat onaanvaardbaar.’

Hellen Smeets, de woordvoerster van Engie Electrabel, verdedigt het dividend. ‘We zijn een solide bedrijf met een eigen vermogen van zo’n 22 miljard euro en hoge ratings. We zijn in staat dividenden uit te keren. Het is het eerste dividend in tien jaar, op dat in natura enkele jaren geleden na.’

Investeringen

In een aanvullende reactie wijst het bedrijf erop dat hoewel de Belgische activiteiten voornamelijk door de nucleaire activiteiten onder druk staan en regelmatig verlies boeken, Engie Electrabel ook ‘solide resultaten’ optekent met de internationale activiteiten. ‘In 2019 realiseerde de Electrabel Groep op geconsolideerde basis meer dan 15,1 miljard euro aan inkomsten en 3,9 miljard euro aan brutobedrijfsresultaat (ebitda), waardoor Electrabel nv kan genieten van aanzienlijke dividenduitkeringen van haar internationale dochterondernemingen (8,4 miljard euro in 2019 en 1,1 miljard euro in 2020).’ Ook onderstreept de Belgische dochter van Engie de miljardeninvesteringen van de voorbije jaren.

‘Engie heeft het recht om van haar dochteronderneming een rendement op haar investering te verwachten’, klinkt het. ‘Het dividend dat in 2020 werd uitgekeerd, vertegenwoordigt een dividend tussen 3 en 4 procent van het eigen vermogen (22 miljard euro), wat een normaal niveau van recurrent dividend is.’ De voorbije tien jaar was er enkel het dividend in natura 2018, toen voor 1,6 miljard euro aan aandelen uitgekeerd werd aan moederbedrijf Engie, luidt het. Electrabel kan als ‘robuuste entiteit’ alle verplichtingen nakomen op het vlak van de ontmanteling van kerncentrales en het beheer van verbruikte splijtstof.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content