Fel onweer op komst, KMI kondigt code oranje aan

 ©  Belga

De dag start vrijdag warm en zonnig, maar in de loop van de namiddag komen er vanuit Frankrijk felle onweersbuien opzetten, met lokaal zeer veel regen op korte tijd. Dat meldt het KMI, dat ook code oranje voor onweer afkondigde vanaf vrijdagnamiddag.

dc
Bron: Belga

De code oranje houdt in dat er op verschillende plaatsen overvloedige neerslag kan vallen op korte tijd, aldus het KMI. ‘Ook kunnen er hagelbollen van enkele centimeters voorkomen en plaatselijk felle rukwinden.’

Onweer in de late namiddag

Maar voor het zover is, laat de zon zich nog zien. De dag begint met zonnige perioden op de meeste plaatsen. In het westen van het land en in de Ardennen is er soms meer bewolking mogelijk, met kans op een buitje. In de loop van de namiddag en ‘s avonds trekken er dan vanuit Frankrijk felle onweders over het land.

Rond 16 u gaat op de meeste plaatsen in België code oranje in. Het KMI verwacht dan zeer veel neerslag op korte tijd. ©  KMI

Rond 16 u gaat op de meeste plaatsen in België code oranje in. Hoe komt het dat onweer zich typisch in de late namiddag laat zien? Rond dat tijdstip is het contrast tussen de warmte op het aardoppervlak en de koude in de bovenluchten het grootst, en dat contrast leidt tot een grotere kans op onweer. ‘Op het einde van de nacht en ’s morgens is de kans veel kleiner, omdat de temperaturen dan het laagst zijn’, zegt David Dehenauw, hoofd Weervoorspellingen van het KMI.

De maxima schommelen tussen 18 à 19 graden aan zee en lokaal 27 graden in het centrum. In het binnenland waait de wind eerst zwak uit het oosten tot noordoosten. Later wordt hij meestal matig uit noordelijke of veranderlijke richtingen.

Vrijdagavond en -nacht regent het op vele plaatsen nog een tijdje of zijn er hier en daar onweersbuien, plaatselijk hevig en met kans op hagel en lokale windstoten. In de loop van de nacht kan het op sommige plaatsen opnieuw nevelig of zelfs mistig worden. De minima liggen tussen 13 graden in de Hoge Venen en 17 graden in de Kempen en in Luik.

Zaterdag begint nog met buien en een eventueel lokaal onweer. In de namiddag wordt het in het westen en later ook het centrum overwegend droog met doorgaans nog veel bewolking. Aan de kust zijn er enkele opklaringen mogelijk. In het oosten blijven (onweers)buien mogelijk tot ‘s avonds. De maxima liggen tussen 15 graden aan zee en plaatselijk 20 graden in de Kempen. 

Zondag blijft het in het westen en het centrum overwegend droog met opklaringen. In het oosten is er meer bewolking en zijn enkele buien mogelijk. De maxima liggen rond 15 graden in de Hoge Ardennen, rond 17 graden aan de kust en om en bij 21 graden in het centrum van het land.

De nieuwe week zou eerder zonnig starten, maar in de loop van de namiddag en dinsdag zal de kans op een bui op sommige plaatsen weer toenemen, verwacht het KMI.

Wat te doen bij schade door het onweer?

Let op, wie de brandweer nodig heeft tijdens onweer, bijvoorbeeld voor wateroverlast, belt het best naar 1722, tenzij er mensenlevens in gevaar zijn. Het noodnummer 112 geeft voorrang aan wie dringend een ziekenwagen nodig heeft, een huis dat in brand staat of dreigt in te storten of als er op een drukke weg een risico is op een auto-ongeluk. Je kan ook een online melding voor stormschade aanmaken.