Direct naar artikelinhoud
AchtergrondZomervakantie

Feesten in Lloret, met 10 in een villa in Albufeira: jongeren wachten niet op Overlegcomité

Jongeren kijken massaal uit naar een zomerreis met vrienden, het liefst op een of andere feestbestemming, waar de muziek loeihard staat en de cocktails rijkelijk vloeien.Beeld Jongerentravel

Een villa in Albufeira voor 10: volzet. Een ‘afstudeerreis’ naar Lloret de Mar? 700 achttienjarigen schreven zich al in. Reisorganisaties voor jongeren zien de boekingen naar Spaanse, Griekse en Portugese bad- en nachtsteden exploderen. Een tikkeltje ‘onverwacht’ is het allemaal, want het is lang niet zeker dat nachtclubs opengaan en jongeren hun prik hebben. Zo anders gaan jongeren op reis in het bijna post-coronatijdperk.

Vandaag raakt bekend welke reisregels deze zomer gelden, maar op de beslissingen van het Overlegcomité heeft de jeugd niet gewacht. “Knaldrang en reiskriebels”, noemt Tom Van Damme (25) van Route du Soleil het. Zelf is hij geen student meer, maar hij gebruikt wel het jargon van alle jongens en meisjes die na een “pokkesaai” jaar uitkijken naar een “zotte” zomer. “Ze hebben vorige zomer én afgelopen winter geen enkele trip kunnen maken. Er is een soort inhaalbeweging bezig, het is hier ongelofelijk druk.”

Route du Soleil, dat deel uitmaakt van reisorganisatie Travelbase, biedt in juli en augustus kanotrips aan naar Zweden, zeiltochten op de Adriatische Zee en wandeltochten in IJsland en Noorwegen. Terwijl dertigers en veertigers vooral daar hun gading vinden, valt bij jongeren ‘The Graduates' in de smaak, een busreis in de eerste week van september, naar het Spaanse ‘oord van verderf’: Lloret de Mar.

 “Speciaal dit jaar zijn er twee afstudeerreizen: een voor de zesdejaars die in 2020 zijn afgestudeerd, en een voor de scholieren nu. Vorig jaar was Spanje dicht en we willen de jongeren van vorig jaar toch hun reis gunnen”, zegt Tom. “Duizend achttienjarigen kunnen mee en momenteel is 70 procent van de plaatsjes geboekt. We hebben nu al meer reservaties dan in dezelfde periode van 2019. Laat ons zeggen dat er veel vertrouwen is bij reizigers.”

Code rood

Bij Jongerentravel, dat al 33 jaar buitenlandse vakanties organiseert, verbazen ze zich wel over die ‘massahysterie’. “Het is een storm, ja. Dit hadden we niet verwacht”, zegt zaakvoerster Katrien Coorens. “De jeugd ligt duidelijk niet wakker van het feit dat ze nog geen prik in de arm kregen. Ze willen nu echt snel-snel naar het normale. De lastminutes zijn met 50 procent gestegen. De jongste groepen (+12) waren er al heel vroeg bij om te boeken, de 16-plussers hebben wat langer gewacht tot ze de zekerheid hadden dat hun vakantie ook een feestvakantie zou worden, dat clubs en bars dus open zouden gaan." Dat is, begin juni, nog lang niet overal het geval. In Portugal en Kroatië zijn de gordijnen van de feesttenten nog potdicht en wordt er ’s avonds na 11 uur geen cocktail of biertje meer geschonken. Ook de organisaties weten niet wanneer er groen licht komt. 

“Voor ons is het duidelijk: als de bestemming rood kleurt, vertrekken we niet, en dan krijgt iedereen z'n reissom terug. Een volledige week op een hotelkamer zitten met een dagelijkse uitstap naar het strand? Dat vinden ook wij niet voldoende. We staan niet voor massatoerisme en bieden liever een gezellige reis aan met een groep jongeren dan dat we een bende losgeslagen jeugd naar een eiland sturen waar het risico alleen maar meer kan oplopen”, zegt Katrien.

Albufeira

Lloret de Mar blijft de onverbiddelijke nummer 1-feestbestemming, maar bij Jongerentravel zien ze ook 25 procent meer boekingen voor Griekenland en zelfs 80 procent meer voor het Portugese Albufeira, in de Algarve. “Een vreemde keuze, want die bestemming kwam vorige zomer negatief in het nieuws. Maar slechte reclame is ook reclame zeker?”, aldus Katrien. Ze verwijst naar de 80, vooral West-Vlaamse, jongeren die in september besmet terugkeerden van vakantie. Een groot deel van hen nam er deel aan een reis van Summer Bash. “Al boekten ook heel wat jongeren apart een reis naar Albufeira”, klonk het toen bij die organisatie. “Die jongeren kenden elkaar en zijn elkaar gaan opzoeken buiten onze kampactiviteiten.”

In juli van vorig jaar werden de coronaregels niet echt nauw gerespecteerd in Albufeira. Enkele honderden Nederlandse jongeren kwamen er toen samen om te feesten. In september keerden 80 Vlaamse jongeren dan weer terug met een positieve coronatest.Beeld YouTube

Het heeft de organisatie vandaag alvast geen windeieren gelegd, want opnieuw is de Portugese stad in trek. “Het valt echt heel hard op dat Albufeira, maar ook Lloret de Mar, drie keer zoveel boekingen krijgen dan het Spaanse Calella dat altijd wel populair is”, zegt Nicky Van Den Bogaert van Summer Bash. “Vooral eind augustus en begin september zal het er druk worden, want dan is de kans veel groter dat er geen beperkingen meer zullen zijn.”

Verwend

Valt de organisatoren ook nog op: het succes van villa’s. Voor 6 personen, 10, 12 of zelfs 16. Van de 58 stuks die Summer Bash aanbiedt in Albufeira zijn de meesten in die laatste zomerweken ‘reservado’, volzet. “90 procent van de jongeren zal er in een vakantiehuis zitten, in hun eigen bubbel”, zegt Nicky, “maar dat komt ook omdat het aanbod appartementen en hotels er minder groot is. Hoe dan ook: vorig jaar verkochten we wel eens een villa, maar nu is die switch echt duidelijk.”

Jongerentravel heeft ook 40 procent meer Spaanse villa’s ‘verkocht’. En daar zien ze nog iets: een verschuiving van bus- naar vliegreizen. Katrien: “De verhouding was voor corona 60 procent bus, 40 procent vliegtuig, maar dat is nu gedraaid naar 60 procent vliegtuig, 40 procent bus. Zijn jongeren plots verwender geworden? Ik weet het niet. Een busreis heeft nochtans zoveel charme: een paar uur dicht op elkaar zitten en voor de reis begint ken je iedereen al.” (lacht)

Zeven op de tien Belgen gaan op reis met de auto

Deze zomer kiezen 7 op de 10 Belgen voor een reis met de auto, zo blijkt uit de 38ste editie van de Grote Coronastudie (UAntwerpen), ingevuld door 16.500 deelnemers. In vergelijking met vorig jaar zullen deze zomer ook iets meer Belgen een buitenlandse reis maken, of 38 procent ten opzichte van 30 procent in 2020. Zo’n 19 procent zegt niet op reis te zullen gaan, 13 procent kiest voor een binnenlandse meerdaagse trip. Al geeft een groot deel ook aan het “nog niet te weten”. Juli is de populairste maand om op vakantie te gaan. Dat doen we deze zomer iets minder naar buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland - de trekpleisters van vorig jaar - maar vaker naar Spanje, Italië en Griekenland. Daar gelden de versoepelingen al langer en draait het toeristische seizoen weer volop. Slechts 15 procent geeft aan zijn reisplannen niet te zullen annuleren, als ze op dat moment uitgenodigd worden voor een spuitje. 1 op de 4 zegt wel te wachten op zijn uitnodiging alvorens een reis te boeken. (FT)