Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerkrachting Gent

Familie van 14-jarige verdachte in verkrachtingszaak leeft ondergedoken: ‘Doodsbedreigingen gekregen’

De Westerbegraafplaats in Gent, waar de feiten plaatsvonden.Beeld BELGA

De familie van de jongste verdachte (14) van de groepsverkrachting in Gent moet onderduiken wegens doodsbedreigingen. Dat meldt de advocaat van de tiener aan VTM Nieuws. Hij roept op tot redelijkheid en vraagt om het gerecht zijn werk te laten doen. ‘Hun adres en naam staan op het internet. Er moet maar een gek rondlopen die iets doms wil doen’, zegt meester Marc Schollier.

en

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

▶ Bekijk: Advocaat Marc Schollier verdedigt de jongste verdachte van de verkrachting in Gent:

Video wordt geladen...

De feiten vonden plaats op 15 mei op de Westerbegraafplaats in Gent. Een 14-jarig meisje uit Gavere had die dag met een vriend afgesproken maar er daagden nog vier andere tieners op. Het meisje zou aangerand en verkracht zijn en beelden ervan zouden via sociale media verspreid zijn. Het slachtoffer kreeg de beelden te zien en stapte vier dagen na de feiten uit het leven. 

De politie kon vijf verdachten oppakken. Het gaat om drie minderjarigen en twee meerderjarigen. De twee meerderjarige verdachten werden aangehouden op verdenking van verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en het nemen of verspreiden van beelden van een persoon die een expliciete seksuele daad stelt en van wie de persoonlijke levenssfeer geschonden kan worden. Ook de minderjarigen worden verdacht van dezelfde feiten en werden in gesloten instellingen geplaatst. 

Sinds de feiten bekend raakten, circuleren de namen van de verdachten - onder hen drie minderjarigen - en hun adressen op sociale media. Dat heeft ook gevolgen voor hun families, die bedreigingen krijgen. De zussen van de jongste verdachte van de groepsverkrachting leven ondergedoken, zo meldt advocaat Marc Schollier. De moeder heeft intussen een klacht ingediend

Bedreigingen

“Ik treed enkel op voor de 14-jarige jongen. Hij ontkent dat hij het meisje heeft aangeraakt of zou gefotografeerd hebben en foto’s zou verspreid hebben”, zegt meester Schollier aan VTM Nieuws. “Hij wordt hier afgeschilderd als een zware crimineel. De jongen vindt het ook verschrikkelijk dat het meisje gestorven is. Hij kan daar niets aan doen. Hij en zijn familie worden nu bedreigd door mensen die het recht in eigen handen willen nemen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

“Ik betreur dat er in de zaak niet correct wordt gecommuniceerd”, gaat Schollier verder. “Men heeft het over een groepsverkrachting. Mensen gaan zich daar van alles bij voorstellen. Men moet communiceren wat er echt gebeurd is, zodat men in alle sereniteit het onderzoek verder kan voeren zonder dat er mensen zijn die het nodig vinden om zelf rechtertje te gaan spelen. Die mensen hebben doodsbedreigingen gekregen. Hun adres en naam staan op het internet. Er moet maar een gek rondlopen die iets doms wil doen. Het zijn kinderen, die weliswaar iets heel fouts gedaan hebben. Maar laten we dit alstublieft in alle rust behandelen.”

“Je zou haast hopen dat je verder opgesloten wordt, zodat je beschermd bent tegen halvegaren die het recht in eigen handen willen nemen”, aldus Schollier. De jeugdrechter plaatste de tiener in een instelling in Wingene, waar hij een maand moet verblijven. 

Over het lopende onderzoek rond de zedenfeiten op het kerkhof wordt geen informatie gegeven. Het Oost-Vlaamse parket heeft nog niet gereageerd op de verklaringen van de advocaat.