Ayke Gubbels.
Volledig scherm
Ayke Gubbels. © Jan Aelberts

OPINIE. “Seksueel geweld heel je niet met een vinger op de wonde”

Seksueel geweld heel je niet met een vinger op de wonde. Dat is de insteek van een opiniestuk die Ayke Gubbels schreef naar aanleiding van de groepsverkrachting die in Gent plaatsvond. Zij werkt als zelfstandig psychologisch consulent en richtte PUNT op, een vzw die zich inzet voor slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag. Hieronder vindt u haar hele betoog.

5 reacties

  • Jozef Van Mellaert

    3 jaar geleden
    " Seksueel geweld is een maatschappelijk probleem ". Dat was vroeger niet zo. Hoe zou dit komen? Al het negatieve zoals geweld, sex, misdaad, is overvloedig te vinden op de sociale media vanaf we onze ogen kunnen open doen, en het wordt door vele gretig bekeken alsof het de standaard in het leven is. Hoe kan dit de misdaad doen verminderen? Het is dweilen met de kraan open, zwaardere straffen zullen er niets aan verhelpen. Alleen goede voorbeelden helpen, maar die opvoeding is van de oude tijd.
  • Stef De Vos

    3 jaar geleden
    In de eerste plaats moet de misdaad van verkrachting en vooral van groepsverkrachtingen door tieners - vier per week - zwaar worden bestraft. En men moet niet in de eerste plaats het gebrek aan opvang voor slachtoffers aan de kaak stellen. De vraag ernaar is een afgeleide van de misdaden zelf. Zolang grote gevangenisstraffen uitblijven, zullen de misdaden niet ophouden.
  • Florent Verhaeghe

    3 jaar geleden
    Geen woorden maar daden !
  • Paul Lejeune

    3 jaar geleden
    Het gebrek aan eerbied voor de anderen is een opvallend verschijnsel in deze tijd .
  • RENE LENAERTS

    3 jaar geleden
    Seksueel geweld heelt veel moeilijker dan gewone wonden. Soms is het helaas onherstelbaar. Maar voorkomen kan door door toekomstige daders te viseren. Laten weten dat dit totaal onaanvaardbaar is en er dus loodzware straffen op toepassen is de enige oplossing. Vijf tot twintig jaar vergeetput is niets vergeleken met het berokkende leed. We zijn wreed voor slachtoffers omdat we niet hard genoeg zijn tegen daders.
  1. Foute medicatie of gestikt in muntstukje? Na tien jaar enkel ‘gebroken partijen’ in zaak rond dood van Maria Blanco (70): “Ik durf niets meer te verklaren”
    PREMIUM

    Foute medicatie of gestikt in muntstukje? Na tien jaar enkel ‘gebroken partijen’ in zaak rond dood van Maria Blanco (70): “Ik durf niets meer te verklaren”

    Twee gerenommeerde wetsartsen en een ervaren toxicoloog konden in november vorig jaar geen eensluidende conclusie voorleggen over de doodsoorzaak van Maria Blanco (70), die in juni 2014 in het ziekenhuis overleed. Het parket vordert een celstraf van zes jaar voor verpleegkundige S.R. (43), die de patiënte de foute pijnmedicatie zou toegediend hebben. Maar volgens haar advocaat Bert Partoens stikte Maria in een muntstuk van 20 eurocent dat diep in haar keel zat. In de rechtbank verschenen vandaag enkel ‘gebroken partijen’. “Dat we hier na tien jaar allemaal staan, is een schande voor justitie.”
    Genk, Tongeren