Onweer veroorzaakt op veel plaatsen overlast: meerdere straten en huizen onder water, ook vaccinatiecentrum loopt onder

© Het Nieuwsblad

Het onweer heeft op meerdere plaatsen in Vlaanderen en Brussel zware overlast veroorzaakt. Straten kwamen blank te staan en huizen en gebouwen liepen onder. Onder meer in het westen van Vlaams-Brabant was de overlast door de regen en hagel immens. Ook de provincies Antwerpen en Limburg werden getroffen. Het noodnummer 1722 is geactiveerd.

OPROEP. Heb jij foto’s of filmpjes van de wateroverlast? Bezorg ze ons!

Provincie Vlaams-Brabant

Zoals voorspeld trok vrijdagnamiddag een fiks onweer over Vlaams-Brabant. Vooral de westkant werd zwaar getroffen. In Dilbeek regende en hagelde het fel en kwamen meerdere straten onder water te staan in deelgemeenten Sint-Anna-Pede, Schepdaal en Sint-Martens-Bodegem.

(lees verder onder de foto)

Deze vrouw uit Sint-Martens-Bodegem zag haar huis onderlopen. ©  Marc Gysens

In de Eylenboschstraat in Schepdaal deed zich door de hevige regenval een grondverschuiving voor. Daardoor stortte aan de chirolokalen een muurtje in op een geparkeerde auto, maar gelukkig vielen daarbij geen gewonden.

(lees verder onder de foto’s)

 ©  jvi

LEES OOK. Onweer, donder en bliksem: trek de stekkers uit en alle andere dingen die je moet weten

Ook het vaccinatiecentrum in de Stationsstraat in Dilbeek, gevestigd in een oud bedrijfsgebouw, kreeg heel wat water binnen. De vrijwilligers hadden hun handen vol om het gebouw weer proper en droog te krijgen. Gelukkig waren er vandaag amper vaccinaties gepland, anders zou het vaccinatieschema in de problemen zijn gekomen.

(lees verder onder de foto’s)

 ©  jvi

 ©  jvi

De keuken van Plein 12, een hamburgerrestaurant op het Gemeenteplein in Dilbeek, kwam ook onder water te staan.”We zijn genoodzaakt te sluiten vandaag en morgen”, schrijven de eigenaars op Facebook.

Ook in Sint-Genesius-Rode veroorzaakte het onweer wateroverlast. Het Kerkplein en de Dorpsstraat kregen het het zwaarst te verduren. “Het water stond twintig tot dertig centimeter hoog”, zegt schepen Miguel Delacroix. “Onder meer het KBC-bankfililaal, het Griekse restaurant Mykonos en enkele woningen hebben water binnengekregen. Het kinderdagverblijf is gespaard gebleven.”

(lees verder onder de foto)

 ©  if

In de Beerselse deelgemeente Alsemberg, zowat een kilometer verderop, was het ook weer prijs. Ze stond Brusselsesteenweg ter hoogte van het Winderickxplein blank, en dat was andermaal ook het geval voor de parking van warenhuis Colruyt. De steenweg werd afgesloten. Rondom de nieuwe gemeenteschool kon het water ook niet weg. Ook in de Alsembergse wijk Ingedael zouden er huizen water hebben binnengekregen.

De Schapenstraat in Lennik kampt met een modderstroom, die afkomstig is van de omliggende velden en enkele woningen is binnengedrongen. De brandweer plaatste er pompen en haalde de modder weg met een borstelwagen. Ook de Bosuitstraat liep onder water.

In Liedekerke sloeg de bliksem dan weer in op een woning in de Kleistraat. Bij aankomst van de brandweer was de nokbalk aan het branden maar het vuur was snel onder controle. Het dak is beschadigd door de blikseminslag en in de woning is er waterschade door de bluswerken.

Eenzelfde verhaal in Halle, waar de Basiliekstraat meer regen te verwerken kreeg dan de riolering aankon. Het water stond er dan ook hoog, maar de winkeliers in de populaire winkelstraat hadden zich voorzien op de regen en kregen daardoor weinig water binnen.

  jvi

Net wanneer de straten weer droog waren en het water overal weg was, begon het in de hele regio opnieuw hevig te regenen. Met andermaal blanke straten als gevolg.

(lees verder onder de foto)

 ©  rr

LEES OOK. Onweersbuien slaan toe boven Brussel, nog meer op komst: “20 tot 30 liter per vierkante meter en hagelbollen tot 3 centimeter groot”

(lees verder onder de tweets)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de snelwegen aan de westkant van Brussel was aanzienlijke hinder door water op de weg, waardoor onder meer op de E40 in Ternat en de R0 in Huizingen files ontstonden. Ook het treinverkeer tussen Halle en Edingen moest tijdelijk stilgelegd worden.

In Machelen kreeg de Makro de volle laag. Het water liep er op verschillende plaatsen door de valse plafonds de winkel in.

(lees verder onder de video)

Ook in Boortmeerbeek was er heel wat wateroverlast. Zo moest het recyclagepark om 17 uur vroegtijdig de deuren te sluiten. “Er waren problemen met de afvoer van overtollig water”, vertelt communicatieverantwoordelijke Jos Artois. “Normaal gezien zal het park morgen, nadat alles er is opgeruimd, gewoon weer openen, tenzij er nog een hevige regenbui zou volgen.”

Ook elders in de gemeente stonden tal van straten blank. Dat was onder meer het geval in de Audenhovenlaan, Leuvensesteenweg, Bredepleinstraat, Lievekensbossen, Zeypestraat, Langestraat en de Langedonckstraat. Ook de AD Delhaize van Boortmeerbeek maakte op Facebook melding van wateroverlast in haar gebouw.

Brussel

In Brussel zijn meerdere tunnels afgesloten vanwege de hevige regenval. Het gaat om de Hallepoorttunnel in beide richtingen, de Vleurgattunnel richting Terkameren, en de Stefaniatunnel richting centrum. Ook op metrolijnen 1 en 5 is er hinder omdat enkele metrostations onder water kwamen te staan.

Rond 17 uur had de brandweer een 370-tal oproepen ontvangen, waarvan er al een 50-tal waren afgewerkt, omstreeks 18 uur was het aantal interventies op de wachtlijst al gedaald tot iets meer dan 200. “De mensen beginnen terug te bellen om onze tussenkomst te annuleren”, zegt brandweerwoordvoerder Derieuw. “Sinds de regenval gestopt is, vloeit het water ook op een natuurlijke manier weg.”

Onder meer het Westland Shopping Center in Anderlecht werd zwaar getroffen door de hevige regenval. Verschillende winkels liepen er onder water.

In het justitiepaleis aan het Poelaertplein is er dan weer sprake van grote waterinsijpelingen op de eerste verdieping. Op verschillende plaatsen zijn stukken plafond en muur naar beneden gekomen, zo melden verschillende personeelsleden. Ook delen van de kelders staan onder water.

Provincie Antwerpen

Politiezone Rupel heeft al verschillende oproepen gekregen voor verkeersregelingen van ondergelopen straten en kruispunten. “De oproepen concentreren zich vooral binnen de driehoek Boom, Terhagen en Reet”, zegt Joris Van Camp, woordvoerder politiezone Rupel.

De politie kreeg onder andere oproepen voor de Molenstraat in Reet, de Tuinwijk en Steenberghoekstraat in Rumst, de Oude Brouwerijstraat in Terhagen en het kruispunt met de ’s Herenbaan en Beukenlaan in Boom.

Bij Bloemen en Planten Van Gastel op de Brechtsebaan in Schoten was de elektriciteit tijdelijk uitgevallen door een blikseminslag in de buurt. Er was geen materiële schade. Ook in de Hoogstraat in Beerzel (Putte) sloeg om iets na 16 uur de bliksem in op een woning. Er ontstond brand aan het dak, de brandweer kon voorkomen dat het vuur kon uitbreiden.

“Het vuur is ontstaan na een blikseminslag. Toen we arriveerden sloegen de vlammen uit de linkerkant van het dak. We hebben het vuur vrij snel onder controle gekregen. De schade is vooral beperkt tot de zolder, waar rook- en waterschade is”, zegt officier Tim Jacobs van brandweerzone Rivierenland, post Putte. Het huis was bewoond, maar er vielen geen gewonden. Elders in Putte stonden verschillende straten blank, waaronder de Kleinmannekensstraat.

In Herentals stonden de straten in het centrum een tijdlang onder water. Ook in Turnhout sloeg de regen hard toe. Grote delen van de straten stonden volledig blank, waaronder de Kwakkelstraat, Graatakker en Parklaan. Daar steeg het water op bepaalde plaatsen tot kniehoogte. Zelfs de watertoren stond in het water. De brandweer heeft het over zelden geziene drukte, met meer dan tweehonderd oproepen. De schade was het grootst bij transportbedrijf Van Rooijenlogistiek, waar het dak van een groot magazijn het begaf onder het gewicht van het water.

(lees verder onder de foto)

 ©  bfm

Veel regen viel er ook in Mechelen, waar meerdere straten onder water kwamen te staan en de Carrefour Express-supermarkt op de Battelsesteenweg onder water liep. Duizenden liters water liepen daar binnen, maar de winkel bleef tijdens het ruimen van dat water gewoon open.

Provincie Limburg

In het westen van Limburg ging het vrijdagavond ook aan het onweren. De stortbuien zetten meerdere straten blank in Tessenderlo, Tervant en Beringen. De slokkers kregen het water niet weg. Bij sommige inwoners kwam het water via het toilet omhoog. In de Meerstraat in Paal zouden de mensen tot aan hun knieën in het water staan.

Ook in Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen hadden de brandweerzones hun handen vol met wateroverlast bestrijden. Onder meer in Lede en Erpe-Mere stonden straten blank.

 (gjs, jvi, ssj, nelo, bepr, tdk,tg, cj, svh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen