De Croo: ‘Tien dagen quarantaine voor wie uit hoogrisicozone komt, ook wie gevaccineerd is’

De horeca mag vanaf 9 juni zowel binnen als buiten openblijven tot 23.30 uur, en er is duidelijkheid over onze reizen deze zomer. ‘We zijn erin geslaagd om een onzeker situatie om te buigen tot een zomer met positieve vooruitzichten’, aldus premier Alexander De Croo na afloop van het Overlegcomité. (edm)

‘Op het Overlegcomité vandaag werd vooral vooruitgekeken naar de zomer. Dat we kunnen vooruitkijken met minder zorgen, kan omdat we ons de voorbije weken veilig hebben gedragen maar ook door de vlotte vaccinatiecampagne. Het was een collectieve inspanning’, ging premier Alexander De Croo (Open VLD) de persconferentie van start. Hij verontschuldigde ook minister-president Jan Jambon (N-VA) die er door een persoonlijke aangelegenheid niet kon bijzijn, hij werd vervangen door viceminister-president Hilde Crevits (CD&V).

‘De belangrijkste beslissingen van het Overlegcomité hebben te maken met het vrij en veilig reizen deze zomer. Het is voor ons allemaal een koud voorjaar geweest, we kijken er naar uit om opnieuw te reizen. Regel nummer één blijft dat wie terugkomt uit groene of oranje zone, geen test- of quarantaineverplichting heeft. Voor het reizen van en naar rode zones, is de afspraak dat je dat met het Europees coronacertificaat kan doen zonder verdere verplichtingen op vlak van quarantaine of testen. Voorwaarde is dat je volledig gevaccineerd bent sinds twee weken, een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur kan voorleggen of een herstelcertificaat’, aldus De Croo. ‘Zoals u weet stelt de federale regering twee gratis PCR-testen ter beschikking deze zomer.’

Maar het Overlegcomité denkt ook aan mogelijke donkere wolken boven die zorgeloze zomer. ‘We hebben weliswaar een noodrem ingebouwd om de verspreiding van besmettelijkere en gevaarlijke varianten te kunnen tegenhouden. Mensen die in ons land wonen, zullen altijd een quarantaine van tien dagen moeten respecteren, als ze in een hoogrisicozone zijn geweest. Geldt voor iedereen, ook wie gevaccineerd is. Voor niet-Belgen die uit zo’n hoogrisicogebied komen, geldt dan een inreisverbod’, verduidelijkte De Croo. Dat gaat dan over landen zoals Brazilië en India.

Tien basisregels

‘We zijn erin geslaagd om een onzeker situatie om te buigen tot een zomer met positieve vooruitzichten. Maar toch moeten we nog steeds voorzichtig blijven, er is nog steeds een grote groep die niet gevaccineerd is, en het duurt ook twee, drie weken voor die eerste beschermingslaag volgt na het vaccin’, zei De Croo. ‘Om het de komende maanden veilig te houden, schuift het Overlegcomité tien basisregels naar voor.’

Eén. ‘Laat u vaccineren.’ Twee. ‘Het in acht nemen van handhygiëne, en de regels rond niezen en hoesten blijven volgen.’ Drie. ‘Wie ziek is, laat zich testen.’ Vier. ‘Wie nog niet gevaccineerd is, kan een zelftest doen. Het is een stukje etiquette wanneer u bij iemand op bezoek gaat.’ Vijf. ‘Geef de voorkeur aan buitenactiviteiten.’ Zes ‘Kies voor kleinere groepen. Het risico op besmetting is lager in groepen van vijf dan in groepen van vijftig.’ Zeven. ‘In gezelschap waarbij iedereen gevaccineerd is, mag u het mondmasker afnemen.’ Acht. ‘Blijf ruimtes ventileren.’ Negen. ‘Probeer ook zoveel mogelijk een veilige afstand houden.’ Tien. ‘Gebruik het digitale coronacertifictaat als u reist en volg de regels in het land waar u naartoe gaat.

‘Als we ons hieraan houden, kunnen we uitkijken naar een mooie zomer, zonder veel zorgen. Vergeet ook niet te genieten, het is een moeilijke periode geweest’, gaf De Croo nog mee.

Sluitingsuur horeca

‘Aanvankelijk was er beslist om de uren verschillend te houden voor de horeca’, zei minister Hilde Crevits. Maar door de vaccinatiecampagne en door het EK-voetbal werd er beslist om toch voor een uniform uur te kiezen. Het EK-voetbal kan ervoor zorgen dat personen die buiten en binnen zitten toch met elkaar kunnen mixen. En dat risico wil de regering niet nemen. De horeca zal binnen en buiten om 23.30 uur sluiten en er mag ook al vanaf 5 uur ‘s morgens geopend worden, in plaats van 8 uur.

Vanaf woensdag mag iedereen ook weer één dag per week naar het werk. ‘Het is een noodzaak voor mensen die al maanden, of zelfs al een jaar, aan het thuiswerken zijn, dat ze nu opnieuw één dag per week naar de werkplaats kunnen gaan’, aldus Crevits. ‘Het vraagt wel een grote verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers.’ Vanaf juli wordt het telewerk mogelijk nog verder versoepeld, zei Crevits.

Het Overlegcomité heeft ook een dertigtal testevenementen goedgekeurd in de periode van 1 juli tot 31 augustus. Er komen onder meer evenementen rond het gebruik van het Covid Safe Ticket, luchtkwaliteit en crowdmanagement.

Vanaf 13 augustus mogen evenement buiten plaatsvinden met 75.000 bezoekers. Het Overlegcomité heeft de voorwaarden voor die grootschalige evenementen verduidelijkt. Voor deelnemers van de deze evenementen is een volledige vaccinatie, en een wachtperiode van twee weken, of een recente PCR-test (die niet ouder dan 72 uur is) vereist. Ook zou het mogelijk zijn om ter plekke snelle antigeentesten aan te bieden. Op 11 juni zal er opnieuw een Overlegcomité plaatsvinden. Daar zal onder meer het Zomerplan vanaf 1 juli verder ingevuld worden.

Gratis tests

‘We hebben zeer voorzichtig geleefd. Het feit dat we de besmetting zo zien teruglopen, de ziekenhuisopnamens zo zien dalen, komt door de vaccinaties, maar ook door die voorzichtigheid’, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), die verwijst naar de tien regels waar ook een publieke campagne rond komt.

‘We moeten die vrijheid ook beschermen tegen de invoer van virussen uit andere landen, en met name tegen varianten van het virus die opnieuw meer problemen kunnen veroorzaken. Daarom willen we streng zijn voor reizigers die ons land binnenkomen’, aldus de minister die verwijst naar de eerdergenoemde opties (vaccinatie, test of herstelcertificaat), voor kinderen vanaf twaalf jaar.

‘Het is wel zo dat een aantal buurlanden deze eisen wel zullen stellen voor de leeftijd van zes jaar. Deze kinderen zullen niet gevaccineerd zijn, net als een aantal andere mensen, en het zou oneerlijk zijn om het moeilijk te maken voor deze mensen. Daarom stellen we voor kinderen van zes tot en met zeventien jaar, en volwassenen, twee gratis PCR-testen ter beschikking te stellen vanaf 1 juli tot eind september. We proberen wel zuinig zijn, dus twee testen voor volwassenen geldt enkel als ze nog geen uitnodiging tot vaccinatie hebben gekregen. Concreet: als je nog niet de datum hebt gekregen waarop je je tweede dosis krijgt of eerste dosis Johnson & Johnson, dan heb je recht op twee PCR-testen. Bij die datum tellen we ook nog eens drie weken. Het verkrijgen van de gratis test gaat eenvoudig werken met een code’, verzekerde Vandenbroucke.

‘De kostprijs voor de federale overheid hangt af van een aantal dingen. Hoe groen zullen de landen rond ons zijn, want daarvoor heb je geen test nodig. Het hangt ook af van de vooruitgang van de vaccinatiecampagne. Hangt ook af van de vraag hoeveel mensen naar festivals willen. Maar het zou wel een inspanning van ongeveer veertig miljoen euro kunnen zijn’, aldus Vandenbroucke.