Direct naar artikelinhoud
AchtergrondOverlegcomité

Vlaanderen haalt slag om cafés thuis: ‘Die trofee gaan we nu eens echt op ónze hoed steken’

Vlaams minister-president Jan Jambon.Beeld Photo News

Na een nieuwe vergadering van het Overlegcomité liggen de contouren voor de zomer vast. Cafés en restaurants mogen open blijven tot 23.30 uur, binnen én buiten. Maar wie vrij wil reizen met een covidcertificaat, moet wel al volledig gevaccineerd zijn.

Grote verrassingen werden deze keer niet verwacht op het Overlegcomité. Het tempo waarin de coronamaatregelen afgebouwd worden, was al eerder vastgelegd. En omdat de druk op de ziekenhuizen snel daalt en de vaccinatiecampagne als een tierelier draait, blijft het zogenaamde zomerplan voorlopig ongewijzigd.

Toch moest de vergadering van regeringsleiders en topministers nog twee moeilijke knopen doorhakken. Eén: hoe laat moeten cafés sluiten? Twee: hoe kunnen we veilig reizen?

Voor de cafés drong de Vlaamse regering erop aan dat het sluitingsuur binnen en buiten gelijkgeschakeld zou worden. Daar speelde vooral het nakende EK-voetbal een rol in. Heel wat burgemeesters vreesden voor onveilige omstandigheden op de terrassen met grote schermen als cafégangers vroeg op de avond naar buiten gejaagd zouden worden.

Vanuit Franstalig België kwam verzet tegen het voorstel, maar Vlaanderen had absoluut zijn zinnen erop gezet. Uiteindelijk werd overeengekomen dat de horeca binnen en buiten kan blijven draaien toe 23.30 uur. “Die trofee gaan we nu eens echt op ónze hoed steken (sic)”, klonk het achteraf in de entourage van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die naar verluidt de andere aanwezigen even wou doceren hoe cafés en politie werken. “Een serieus stukje theater”, zegt een insider.

Niet vrij reizen

Wat het reizen betreft bouwt het Overlegcomité wel extra veiligheid in. De grote vraag was wanneer iemand volledig gevaccineerd is, en dus vrij en zonder quarantaineverplichting kan reizen door Europa. Op aangeven van het wetenschappelijk adviescomité GEMS werd beslist dat de bescherming na één prik onvoldoende is, behalve bij het vaccin van Johnson & Johnson, waar maar één prik van nodig is.

Pas vanaf twee weken na de volledige vaccinatie krijgen Belgen dus een covidcertificaat. Wie niet beschermd is door een vaccin, zal een negatief testresultaat moeten kunnen voorleggen.

Maar ook gevaccineerden doen niet zomaar hun zin. Het Overlegcomité is beducht voor het risico op nieuwe, erg besmettelijke varianten van het coronavirus. Daarom komt er nog een extra handrem: iedereen die terugkeert uit een hoogrisicozone waar zorgwekkende varianten opduiken, moet tien dagen in quarantaine. Ook wie al gevaccineerd is. “We moeten nog steeds voorzichtig blijven”, aldus premier Alexander De Croo (Open Vld). “Het blijft rijden en omzien.”

Voor kinderen onder de 12 jaar komt er weliswaar geen testverplichting. Ook dat was een belangrijke eis van de Vlaamse regering; onder meer minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) was gewonnen om die grens te leggen op 6-jarigen. Anderzijds moest de Vlaamse regering wel inbinden voor het covidcertificaat: voor Vlaanderen was één prik ook al voldoende geweest.

Daarnaast werd beslist dat enkele grote evenementen aan het einde van de zomer tot 75.000 bezoekers zullen kunnen toelaten. De precieze voorwaarden voor de organisatie van grote evenementen werden dan weer doorgeschoven naar een nieuw Overlegcomité volgende week.

Telewerk afgebouwd

De eerder aangekondigde versoepelingen gaan dus door zoals gepland. Dat betekent dat vanaf volgende week het telewerk een stuk wordt afgebouwd, en ook de afstandsregels in de privésfeer niet langer verplicht zijn.

Om mensen toch nog aan te sporen voorzichtig te blijven, werkte coronacommissaris Pedro Facon tien vuistregels uit om veilig van de herwonnen vrijheid te genieten. Daarin wordt onder meer aangeraden om zich te laten vaccineren, om zo veel mogelijk buiten en in relatief kleine groepen af te spreken, en binnenruimten te verluchten. Maar als het hele gezelschap gevaccineerd is, kan het mondmasker gerust achterwege blijven, klinkt het ook.