©  BELGA

Wie is Bernd Hollerbach, de nieuwe coach van STVV?

Twee dagen voor de start van de voorbereiding hebben de Kanaries eindelijk hun nieuwe trainer beet. Portret van Bernd Hollerbach, de bikkelharde linksachter die een schat aan trainerservaring opdeed in Duitsland.

Pieter Vanlommel en Roger Cox

‘De Hollerbijl’, zo luidt de bijnaam van Bernd Hollerbach als speler. Een bijnaam die hij te ‘danken’ heeft aan zijn meedogenloze tackles bij onder meer Würzburger Kickers, Sankt Pauli, Kaiserslautern en Hamburger SV. Bij die laatste club vierde hij het hoogtepunt in zijn spelerscarrière met de Duitse bekerwinst in 2003. In het shirt van HSV speelde Hollerbach tussen 1996 en 2004 net geen 200 wedstrijden.

In 2005 begint Hollerbach zijn trainerscarrière bij vijfdeklasser Vfl 93 Hamburg. Hollberbach loodst de ploeg meteen naar een hogere divisie en zoekt dan andere oorden op. Bij derdeklasser VfB Lübeck zingt hij het echter niet lang uit.

LEES OOK. Genkenaar Ciranni over nieuwe STVV-coach Hollerbach

Bij Wolfsburg wordt hij enkele maanden later aangesteld als rechterhand van Felix Magath en daar stapelt het duo de successen op, met als hoogtepunt de landstitel in 2009. Het levert hen allebei een transfer naar Schalke 04. Bij ‘dieKönigsblauen’ gaat het hen echter minder goed af en na anderhalf jaar keren Magath en Hollerbach terug naar Wolfsburg. Ook daar trekt Hollerbach in 2012 de deur achter zich dicht om aan zijn eigen carrière als hoofdcoach te beginnen.

Die loopbaan start begin 2014 bij zijn ex-club Würzburger Kickers. Met Hollerbach aan het roer stijgen de Kickers van de vierde naar de tweede Bundesliga, waarop een degradatie volgt. Hollerbach wordt ontslagen en trekt vervolgens naar zijn andere ex-club Hamburg, maar daar eindigt zijn verhaal al na welgeteld 49 dagen en een povere 3 op 21.

Opvolger van Storck

In mei 2019 pikt Hollerbach de draad weer op, dit keer in België. Bij Moeskroen volgt hij zijn landgenoot Bernd Storck op, de man die ook nu stevig in de running was om coach te worden bij STVV. Op Le Canonnier maakt Hollerbach een rustig seizoen mee, tot hij een zware longontsteking oploopt. Of hij toen getroffen werd door corona, is niet duidelijk. Maar feit is dat de pandemie niet veel later uitbrak in ons land.

Bijna exact een jaar geleden krijgt Hollerbach van de nieuwe bazen uit Rijsel te horen dat de samenwerking wordt stopgezet in Moeskroen. Sindsdien zit de Duitser zonder werk. Tot nu dus. Hij krijgt de opdracht om de Kanaries een zorgeloos seizoen te laten draaien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer