AFP or licensors

16-en 17-jarigen kunnen Pfizer-vaccin krijgen na alle volwassenen, risicopatiënten onder hen krijgen uitnodiging nu al

Ook de 16- en 17-jarigen in ons land zullen ingeënt kunnen worden met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land beslist op een Interministeriële Conferentie (IMC). 16- en 17-jarigen met onderliggende aandoeningen, die dus risicopatiënt zijn, worden meteen in de vaccinatiecampagne opgenomen. Gezonde 16- en 17-jarigen zullen een uitnodiging krijgen nadat iedereen boven de 18 jaar aan de beurt geweest is.

"Het is belangrijk dat het Pfizer-vaccin ook aangeboden wordt aan 16- en 17-jarigen", zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan VRT NWS. "De principiële beslissing is genomen en ze wordt ook meteen in de praktijk omgezet."

Concreet komt het erop neer dat 16- en 17-jarige risicopatiënten meteen in de vaccinatiecampagne worden opgenomen. "Het gaat om jongeren met bijvoorbeeld mucoviscidose, diabetes type 1, nierproblemen... voor wie die snelle vaccinatie heel belangrijk is", zegt Vandenbroucke. De behandelende specialist of de pediater kan hen op de lijst voor vaccinatie plaatsen, waarna er uitnodigingen verstuurd kunnen worden. De procedure voor risicopatiënten kan je nalezen op laatjevaccineren.be.

Gezonde 16-en 17-jarigen zullen ook een uitnodiging krijgen, maar dat zal pas gebeuren nadat alle volwassenen de kans gekregen hebben zich te laten vaccineren. "Daar wachten we nog even mee, we gaan daarin de gebruikelijke volgorde van de leeftijden respecteren", zegt Vandenbroucke.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft de ambitie om de 16- en 17-jarigen voor het einde van de  zomer gevaccineerd te hebben. Bekijk zijn volledige reactie in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

"16- en 17-jarigen beslissen zelf over vaccin"

Minister Vandenbroucke geeft aan dat 16- en 17-jarigen zélf kunnen beslissen of ze gevaccineerd willen worden. Volgens de wet op de patiëntenrechten is geen toestemming van de ouder of voogd nodig. "Vaccinatie is gebaseerd op vrijwilligheid, dat geldt ook voor 65-plussers, 50'ers... 16- en 17-jarigen zijn groot genoeg om er zelf over na te denken en zelf te beslissen. Maar het is zeer aan te raden om het vaccin te nemen."

Als er nog besmettelijkere varianten zijn dan de oorspronkelijke, dan weet je dat je nog meer mensen moet vaccineren. Het is hoe dan ook voor iederéén individueel belangrijk om volledig ingeënt te zijn

Minister Frank Vandenbroucke

Het uitbreiden van de leeftijdscategorieën van wie in aanmerking komt voor een prik, is ook belangrijk om een hogere vaccinatiegraad te krijgen, zegt Vandenbroucke. "Initieel werd een minimumdrempel van 70 procent ingeschreven als doelstelling. Maar we weten intussen dat er varianten zijn die nog besmettelijker zijn. Het is precies met die wetenschap dat je moet besluiten dat 70 procent misschien niet genoeg is als je de volledige bevolking wil beschermen."

Hoe hoog die vaccinatiegraad dan moet zijn, hangt af van "hoe besmettelijk de vijand is", zegt Vandenbroucke. "Als de varianten nog besmettelijker zijn dan de oorspronkelijke stam uit China, dan weet je dat je nog meer mensen zou moeten vaccineren. Het is hoe dan ook voor iederéén individueel belangrijk om volledig ingeënt te zijn. De oproep is dan ook aan iedereen: laat je vaccineren."

Bekijk hier het interview met Vandenbroucke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Vaccinatie voor wie jonger dan 16 jaar is nog niet aan de orde

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) gaf vorige week positief advies over het inenten van jongeren van 12 tot 15 jaar met het vaccin van Pfizer/BioNTech. De Europese Commissie zette begin deze week daarvoor het licht op groen, de lidstaten kunnen dat nu individueel bekijken.

Maar over de vaccinatie van 12- tot 15-jarigen in ons land is nog geen beslissing genomen, zegt Vandenbroucke. "Dat hebben we met de ministers van Volksgezondheid vanmorgen ook niet besproken. In de allereerste plaats gaat het nu over de 16- en 17-jarige risicopatiënten voor wie het belangrijk is dat ze heel snel gevaccineerd worden."

Johnson & Johnson

De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid onderzoekt voorts of het mogelijk is om mensen jonger dan 40 geïnformeerd te laten kiezen voor het Johnson & Johnson- en AstraZenecavaccin. De IMC besliste vorige week om tijdelijk een leeftijdsgrens van 41 jaar in te stellen voor het Janssenvaccin van Johnson & Johnson. De ministers deden dat naar aanleiding van een zeer zeldzame nevenwerking met ernstige trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na vaccinatie.

De IMC vraagt nu aan de Task Force om - in analogie met een aantal andere Europese landen - te onderzoeken of en hoe het "wenselijk en mogelijk" is om mensen tussen 18 en 40 jaar een geïnformeerde keuze te laten maken voor enerzijds het Johnson & Johnson- en anderzijds het AstraZenecavaccin. Daarbij zouden personen vrijwillig die keuze kunnen maken om ermee gevaccineerd te worden. "Vrijwillig" betekent dat iedereen die hier niet voor kiest, toch in aanmerking blijft komen voor een mRNA-vaccin.

Meest gelezen