16- en 17-jarigen worden in Vlaanderen snel gevaccineerd

 ©  Raymond Lemmens

De ministers van Volksgezondheid hebben vandaag na advies van de Taskforce Vaccinatie beslist om de 16- en 17- jarigen ook een vaccin aan te bieden tegen het covid-19. Hun vaccinatie zal aansluitend gebeuren op de 18-jarigen.

bbd

Alle 16- en 17-jarigen zullen straks een uitnodiging krijgen om zich te laten vaccineren in het vaccinatiecentrum bij hen in de buurt. Deze uitnodiging zal op hun domicilie-adres toekomen. En net zoals bij de oudere bevolking zullen zij moeten aanduiden of zij hun vaccinatie accepteren of weigeren.

Als de jongere op dat moment niet aanwezig is voor de vaccinatie door een kamp of andere reden, kan de vaccinatie verplaatst worden. De uitnodiging tot vaccinatie is 30 dagen geldig. Binnen die 30 dagen kan een nieuwe datum ingepland worden.

Er wordt uiteraard gevraagd om zoveel mogelijk de geplande afspraak te laten doorgaan.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) is blij: ‘Het is goed dat er snel duidelijkheid over een vaccin voor de jongvolwassenen. De ingebouwde flexibiliteit voor de vaccinatiedatum zorgt ervoor dat ook de leiders zorgeloos op kamp of op jeugdactiviteit kunnen vertrekken. Op deze manier vermijden we dat jongeren moeten kiezen tussen vaccin of een kamp.’

Volgens de wet op de patiëntenrechten is voor de vaccinatie van 16- en 17- jarigen geen toestemming van de ouder of voogd nodig. Een vaccinatie tegen het virus blijft evenwel vrijwillig. Momenteel heeft enkel het vaccin van Pfizer/BioNTech een goedkeuring voor de vaccinatie van de 16- en 17-jarigen.

Jongeren worden minder ziek van een covid-19-besmettingen en belanden doorgaans minder snel in het ziekenhuis. De impact op de ziekenhuizen is beperkt, maar de besmettingen bij deze groep is niet te onderschatten.

Voorrang

Nog even herhalen dat de jongeren pas aan de beurt zijn na alle 18-jarigen en ouder. Volgens Dirk Ramaekers, hoofd de taskforce vaccinatiestrategie, zal het voor 16-tot-17-jarigen waarschijnlijk mogelijk zijn om zich aan te melden op de reservelijst QVAX. Maar dat moet nog uitgewerkt worden.

Wie ook voorrang krijgt: 16-17 jarigen met onderliggende aandoeningen (diabetes type 1, nierproblemen, mucoviscidose...) zullen nu al hun uitnodiging ontvangen. De huisartsen en pediaters zullen hen kunnen toevoegen aan deze lijst.

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is het belangrijk om ook wie geen 18 jaar is, te vaccineren. ‘Initieel werd een minimumdrempel van 70 procent ingeschreven als doelstelling (percentage van het aantal gevaccineerden tov de totale bevolking, red). Maar we weten intussen dat er varianten zijn die nog besmettelijker zijn. Het is precies met die wetenschap dat je moet besluiten dat 70 procent misschien niet genoeg is als je de volledige bevolking wil beschermen’, zei hij aan de VRT.

18-jarigen en ouder

De Interministeriële Conferentie vraagt intussen aan de Task Force om - in analogie met een aantal andere Europese landen - te onderzoeken of en hoe het wenselijk en mogelijk is om volwassenen tussen 18 en 40 jaar een geïnformeerde keuze te laten maken voor enerzijds het J&J en anderzijds het AstraZeneca-vaccin.

Beide vaccins zijn nu, gelet op hun bijwerkingen, enkel bestemd voor +41-jarigen.

Mensen zouden evenwel vrijwillig de keuze kunnen maken om gevaccineerd te worden met deze vaccins. ‘Vrijwillig’ betekent dat elkeen die hier niet voor kiest, toch in aanmerking blijft komen voor een mRNA-vaccin. De Task Force zal nu verder onderzoeken hoe die optie van vaccinatie na geïnformeerde keuze in de praktijk zou kunnen gebracht worden met aandacht voor zowel de juridische als ook de operationele aspecten van de uitnodiging en boeking van de vaccinatie. Op basis hiervan en van de verdere studie van het afwegen van voor- en nadelen van de diverse vaccins, zal de IMC dan een beslissing nemen.