Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavaccin

Groen licht voor vaccinatie 16- en 17-jarigen

Groen licht voor vaccinatie 16- en 17-jarigen
Beeld Thomas Sweertvaegher

Ook de 16- en 17-jarigen krijgen een coronavaccin aangeboden, wanneer alle volwassenen ingeënt zijn. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land beslist op een Interministeriële Conferentie (IMC). 

en

Jonge risicopatiënten worden meteen in de vaccinatiecampagne opgenomen, gezonde 16- en 17-jarigen zullen een uitnodiging krijgen nadat iedereen boven de 18 jaar aan de beurt geweest is.

Alle 16- en 17-jarigen zullen een uitnodiging krijgen om zich te laten vaccineren in een vaccinatiecentrum bij hen in de buurt. De uitnodiging zal toekomen op hun domicilieadres. Net zoals bij de oudere bevolking zullen zij moeten aanduiden of zij hun vaccinatie accepteren of weigeren.

Als de jongere op dat moment niet aanwezig is voor de vaccinatie, door een kamp of andere reden, kan de vaccinatie verplaatst worden. De uitnodiging tot vaccinatie is 30 dagen geldig. Binnen die 30 dagen kan een nieuwe datum ingepland worden. De mogelijkheden hiervoor staan op laatjevaccineren.be.

Vrijwillig

Volgens de wet op de patiëntenrechten is voor de vaccinatie van 16- en 17- jarigen geen toestemming van de ouder of voogd nodig. Een vaccinatie tegen het virus blijft evenwel vrijwillig. Momenteel heeft enkel het vaccin van Pfizer/BioNTech een goedkeuring voor de vaccinatie van de 16- en 17-jarigen.

“De vaccinatie van deze doelgroep zal niet direct impact hebben op de cijfers van de ziekenhuizen. Maar door hun contacten - waar ze ook nood aan hebben - blijven ze zorgen voor een circulatie van het virus binnen hun en tussen andere leeftijdsgroepen. Als een voldoende hoge vaccinatiegraad kan bereikt worden, kan dit hopelijk ook een impact hebben op de besmettingen en bijgevolg de maatregelen in hun omgeving zoals scholen, jeugdbewegingen, enz”, zegt Vlaams minister Wouter Beke. 

“Het is goed dat er snel duidelijkheid over een vaccin voor de jongvolwassenen”, zegt minister Dalle. “De ingebouwde flexibiliteit voor de vaccinatiedatum zorgt ervoor dat ook de leiders zorgeloos op kamp of op jeugdactiviteit kunnen vertrekken. Op deze manier vermijden we dat jongeren moeten kiezen tussen vaccin of een kamp.”

WATWAT en Zorg en Gezondheid zullen verschillende informatieve en motiverende campagnes opzetten om deze doelgroep te bereiken.

Twitter bericht wordt geladen...