El Salvador gaat als eerste land ter wereld bitcoin als wettig betaalmiddel erkennen

El Salvador werkt aan een wetsvoorstel om bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen. Dat heeft de Salvadoraanse president Nayib Bukele gezegd in een video-opname die zaterdag is getoond op de Bitcoin Conference in Miami. Hij zal het voorstel volgende week indienen.

Het wetsvoorstel moet nog worden beoordeeld door het parlement van het land, maar omdat de populistische partij van Bukele daar een grote meerderheid heeft, lijkt de goedkeuring zo goed als zeker. 

Als het wordt aangenomen, wordt El Salvador het eerste land dat een bitcoinstandaard invoert. De volledige tekst van het wetsvoorstel was niet onmiddellijk beschikbaar.

‘Eerste bitcoinland ter wereld’

El Salvador moet dus ‘het eerste bitcoinland’ ter wereld worden, maar wat dat juist betekent in een Centraal-Amerikaans land, waar 70 procent van de inwoners geen bankrekening heeft, blijft afwachten.

De 39-jarige Bukele zei in de video-opname dat zijn plan op korte termijn voordelen zal hebben voor duizenden mensen zonder bankrekening. Hij zei ook dat zijn plan jobs zal opleveren.

‘Op de middellange en lange termijn hopen we dat dit besluit ons kan helpen de mensheid een klein beetje in de goede richting te duwen,’ zei Bukele.

Het plan van El Salvador staat in schril contrast met de concurrerende visie op geld die steeds meer ingang vindt bij centrale banken.

80 procent daarvan wil eigen digitale munten ontwikkelen (CBDC’s) in een wereldwijde poging om fiat geld beter te linken aan de digitale economie. Maar geen enkele centrale bank overweegt om dat te implementeren via een cryptomunt waar ze geen controle over heeft.

Meer