Copyright © 2018, Mykhailo Polenok, licensed via EyeEm Mobile GmbH

El Salvador wil als eerste land ter wereld bitcoin als wettig betaalmiddel

El Salvador wil van de digitale munt bitcoin een wettig betaalmiddel maken. De president van het land in Centraal-Amerika, Nayib Bukele, zal daarvoor volgende week een wetsvoorstel indienen. Als het parlement het voorstel goedkeurt, zou dat een wereldprimeur zijn.

De aankondiging werd gedaan in een opgenomen video die werd uitgezonden op de Bitcoin 2021-conferentie in het Amerikaanse Miami, tijdens een presentatie georganiseerd door Jack Mallers, de man achter de betaalapplicatie Strike.

"Op korte termijn zal dit banen opleveren en bijdragen aan de financiële inclusie van duizenden mensen buiten de formele economie", zegt president Bukele.

Wat is nu precies een bitcoin? We leggen het helder én in één minuut uit in onderstaande video. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

"Ruim 70% van de actieve populatie van El Salvador heeft geen bankrekening. Deze mensen zitten niet in het financiële systeem", voegde Mallers toe, die zei dat hij met president Bukele samenwerkte om de logistiek van dit initiatief tot stand te brengen.

"Ze vroegen me om te helpen een wetsvoorstel op te stellen en vertelden me dat ze bitcoin beschouwen als een valuta van wereldklasse, en dat we een bitcoin-plan moeten opzetten om deze mensen te helpen."

In het wetsvoorstel staat dat "om de negatieve impact van centrale banken te verzachten, het noodzakelijk wordt om de circulatie van een digitale valuta toe te staan, ​​waarvan het aanbod door geen enkele centrale bank kan worden gecontroleerd en alleen wordt gewijzigd in overeenstemming met objectieve en berekenbare criteria."

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) schat dat zes op de tien Salvadoranen met moeite leven van de informele of verborgen economie in het land, dat zijn de activiteiten die niet in de officiële cijfers tot uitdrukking komen. 

Meest gelezen