Direct naar artikelinhoud
NieuwsBurkina Faso

Milities in Burkina Faso richten grootste bloedbad in jaren aan, ruim 130 doden

Burkina Faso, een van de meer stabielere landen in West-Afrika, wordt sinds 2015 geregeld getroffen door aanvallen van islamitische extremisten.Beeld AFP

Gewapende milities in Burkina Faso hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag twee dorpen aangevallen waarbij ze in slechts een paar uur tijd ruim 130 burgers hebben gedood. Het is de gewelddadigste slachting in jaren in het West-Afrikaanse land. De overheid heeft een periode van 72 uur van nationale rouw afgekondigd.

De aanvallen vonden plaats in de provincie Yagha, een gebied dat grenst aan zowel Mali als Niger. Vooral in het dorp Solhan zouden de gewapende mannen hebben huisgehouden. Ze zouden eerst de lokale goudmijn hebben verwoest en, na een paar uur slachten in het dorp zelf, zouden ze de meeste huizen brandend hebben achtergelaten. Naast de 130 doden zijn er ook zeker veertig mensen gewond zijn geraakt bij de aanvallen.

Wie de gewapende strijders precies waren, of tot welke groep ze precies behoorden, is vooralsnog onbekend, omdat niemand de aanval heeft opgeëist. De overheid spreekt al wel over “terroristen” en heeft het leger ingeschakeld voor een klopjacht. Ook de Europese Unie sprak bij monde van buitenlandchef Josep Borrell over een “terroristische aanval”.

Burkina Faso, een van de meer stabielere landen in West-Afrika, wordt sinds 2015 geregeld getroffen door aanvallen van islamitische extremisten. Die aanvallen - honderden in zes jaar tijd - vinden vooral plaats in het grensgebied tussen Mali, Niger en Burkina Faso. Begin mei kwamen bij een aanval op een dorp in het oosten van het land dertig mensen om en raakten ongeveer twintig anderen zwaargewond. De aanval van afgelopen weekend was de zwaarste in al die jaren.

Verwaarlozing

Vaak wordt de systematische verwaarlozing van de islamitische, veelal nomadische bevolkingsgroepen in de regio als de belangrijkste voedingsbodem voor de terreurgolf genoemd. Vanuit Mali rukken terreurgroepen die zich hebben aangesloten bij Islamitische Staat en Al Qaida steeds verder op richting Niger en Burkina Faso. Door de chaos die zij creëren, hebben smokkelaars van wapens, drugs, goud of migranten bovendien vrij spel in de grensregio’s en kunnen zorg- en hulpverleners, leraren of ambtenaren nauwelijks hun werk doen, omdat ze dagelijks aanslagen op hun leven riskeren.

De Sahellanden werken al een paar jaar samen in een poging de terroristische groepen te bestrijden. Sinds 2014 is bovendien een internationale troepenmacht actief onder leiding van het Franse leger, maar vooralsnog wordt de situatie er niet bepaald beter op. Door het geweld zijn er de afgelopen jaren al zeker 1,2 miljoen inwoners van Burkina Faso op de vlucht geslagen voor jihadisten en huisvest het land ook nog eens 20.000 vluchtelingen uit buurland Mali, die om soortgelijke redenen hun huizen verlieten.

“We moeten verenigd en standvastig blijven tegen deze verduisterende krachten”, reageerde president Roch Marc Christian Kaboré van Burkina Faso. Hij noemde het bloedbad “barbaars” en “verachtelijk”. António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep een paar uur naar de aanval alle VN-lidstaten op zich extra in te zetten “in de strijd tegen gewelddadig extremisme en de onaanvaardbare menselijke tol ervan”.