Onderwijs Pleegkinderen

Vlaamse meerderheid versoepelt schooltoelage voor pleegkinderen

Studiekosten mogen in geen geval een beletsel vormen voor pleegzorg, vinden de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD. Voortaan wordt het recht op een schooltoeslag voor pleegkinderen gegarandeerd, ook als het kind in de loop van het schooljaar verandert van pleeggezin.

Marjan Justaert

Vandaag krijgt elk pleegkind automatisch een schooltoelage als het langer dan één jaar in hetzelfde pleeggezin verblijft. In dat geval is er geen inkomenstoetsing meer nodig, noch bij het pleeggezin, noch bij het natuurlijke gezin. Maar als het kind verhuist van pleeggezin, stopt de automatische studiefinanciering. Dat kan om allerlei redenen zijn: het kind aard niet goed in het oorspronkelijke pleeggezin, een pleegouder wordt ziek of de gezinssituatie verandert.

‘Als zo’n situatie voorkomt en het recht op een schooltoeslag of studietoelage vervalt, kan dat financieel zwaar doorwegen op de pleegouders’, stellen de Vlaamse parlementsleden Katrien Schryvers (CD&V), Lorin Parys (N-VA) en Freya Saeys (Open VLD). Om dat te voorkomen, hebben ze een voorstel van decreet ingediend. ‘Studiekosten mogen in geen geval een beletsel vormen om de pleegzorg voort te zetten.’ Aangezien de voltallige meerderheid zich achter het voorstel schaart, kan de versoepeling of uitbreiding geïmplementeerd worden als de tekst gestemd is in het parlement.

Het aantal schooltoelagen zit in de lift, zo blijkt uit het jaarverslag Groeipakket van het Agentschap Opgroeien, dat eind vorige maand werd voorgesteld. In het schooljaar 2020-2021 kregen volgens de voorlopige cijfers 496.140 leerlingen een schooltoeslag. Dat is 39 procent van de kinderen die Nederlandstalig kleuter-, lager of secundair onderwijs of HBO5 verpleegkunde volgen. Het totale toegekende bedrag steeg met 11,85 miljoen euro (+ 6,5 procent) in vergelijking met een jaar eerder.