©  REUTERS

 ©  EPA-EFE

 ©  BELGA

 ©  REUTERS

 ©  BELGA

 ©  BELGA

1 / 6
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Rode Duivels kunnen met goed gevoel naar EK na zuinige zege tegen Kroatië

Met zijn zestigste goal voor de Rode Duivels heeft Romelu Lukaku zijn intentieverklaring voor het EK afgegeven. De titel met Inter heeft de honger van de nummer 9 niet gestild. Eden Hazard viel in en speelde negen (onzichtbare) minuten. En België won van vice-wereldkampioen Kroatië met 1-0. Drie opstekers op vijf dagen van het EK.

Bart Lagae

Stem op jouw Man van de Match na België-Kroatië

Eerst floot de scheidsrechter een fout tegen hem, terwijl centrale verdediger Duje Caleta-Car alleen maar onhandig tegen zijn eigen doelman Dominik Livakovic aanbotste. Daarna pakte hij uit met een verschroeiende versnelling maar stierf zijn bal op de lat. En daarna haalde hij nog maar eens uit met links, maar kon Livakovic redding brengen. Eén zaak was zeker: Romelu Lukaku was tegen Kroatië op het veld verschenen met een missie: zo snel mogelijk de zestigste interlandgoal uit zijn carrière scoren.

Met Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Axel Witsel in een weinig verkwikkelijke positie draagt Romelu Lukaku de hoop van het land om op 11 juli de trofee Henri Delaunay naar België te halen. Op zijn 28ste is hij “in het beste moment van zijn carrière” om het met de woorden van bondscoach Roberto Martinez te zeggen. Na de flauwe opwarmer tegen Griekenland (1-1) had Lukaku zichzelf opgedragen om België met een doelpunt voorbij de vice-wereldkampioen van 2018 te brengen.

Gretiger dan alles en iedereen

Het was uiteindelijk een ploegmaat van Inter die een handje hielp. Marcelo Brozovic kreeg een bal niet verwerkt in de eigen zestien meter, waarop Lukaku zijn kans schoon zag. Gretiger dan alles en iedereen zette hij zijn rechter tegen de bal en bracht hij de Rode Duivels op 1-0. Het was een bekroning van een eerste helft waarin Kroatië het overwicht had in de eerste tien minuten, maar de Duivels nadien het evenwicht herstelden.

Zestig goals is nog maar eens mijlpaal in een interlandcarrière die nu al moeilijk geëvenaard kan worden. Romelu Lukaku scoorde nu al mee dan de topschutters aller tijden van Spanje (David Villa, 59 goals), Frankrijk (Thierry Henry, 52 goals), Nederland (Robin van Persie, 50 goals) en Italië (Luigi Riva, 35 goals). Door zijn 60ste te scoren in 94 interlands doet hij beter dan Lionel Messi (121 wedstrijden voor Argentinië) en Cristiano Ronaldo (129 wedstrijden voor Portugal). Ook Neymar (95 wedstrijden), Lukaku’s idool Didier Drogba (96), Miroslav Klose (107), Robert Lewandowski (109) en Zlatan Ibrahimovic (110) hadden er meer wedstrijden voor nodig.

De vorm van Lukaku was het lichtpunt in een wedstrijd die duidelijk beter was dan tegen Griekenland, maar waarbij de Belgen toch vooral kozen voor controle en pas af en toe uitpakten met aanvallende flitsen. Youri Tielemans en Yannick Carrasco vielen op in positieve zin, al werden ze ook te kijk gezet toen Luka Modric hen verschalkte met een panna. Eerst gebeurde dat met Carrasco, daarna met Tielemans. Alsof de Real Madrid-middenvelder nog even wilde zien wie een Gouden Bal op de buffetkast heeft staan.

Drie sterren waard

Zo sterk Kroatië begon, zo moeilijk herstelde het het evenwicht. Het middenveld is met Modric, Brozovic, Ivan Persisic en Chelsea-speler Mateo Kovacic vijf sterren waard, maar Youri Tielemans speelde een sterke partij op de positie van Axel Witsel. Het was Leander Dendoncker die deze keer wat hoger stond.

De verdediging en de aanval van Kroatië, met Dinamo Zagreb-aanvaller Bruno Petkovic, is hooguit drie sterren waard. Petkovic kreeg vlak voor rust de kans gelijk te maken maar koos ervoor Perisic in buitenspel aan te spelen.

Ook in de tweede helft was Lukaku’s honger naar doelpunten niet gestild. Hij sloeg Ivan Perisic van zich af als een vervelende vlieg en zette een een-twee op met Yannick Carrasco. Diens pass was net niet op maat. Thibaut Courtois kende een rustige avond. Thomas Vermaelen viel in voor Jan Vertonghen aan de rust en nooit kwam de defensie in de problemen. Jason Denayer stond in zijn vertrouwde centrum en haalde op snelheid een paar keer een doorgebroken Kroaat terug.

Invaller Hazard

Ook Hans Vanaken (voor een andermaal tegenvallende Mertens) en Thorgan Hazard (voor de verrassend startende Nacer Chadli) vielen in. Eden Hazard was uiteindelijk negen minuten gegund. Bondscoach Roberto Martinez had ongetwijfeld iets anders in gedachten toen hij zijn groep een week geleden verzamelde. Maar de belangrijkste stap is niettemin gezet. Hazard kreeg minuten achter zijn naam.

België heeft nu nog vijf dagen om zijn eerste EK-wedstrijd van zaterdag tegen Rusland voor te bereiden. Kevin De Bruyne komt er nog bij en Martinez hoopt Axel Witsel en Eden Hazard verder fit te krijgen. Over één man moet hij zich echt geen zorgen maken. Romelu Lukaku heeft honger. Volgende mijlpaal: de 68 goals van Gerd Müller. Of toch maar meteen de 77 van Pelé?

    MEER OVER DE RODE DUIVELS