©  REUTERS

Martinez met grote glimlach richting Rusland

Oefeninterland -

De nummer één van de wereld die won tegen de vicewereldkampioen. Natuurlijk deed dat Roberto Martinez deugd.

Kristof Liberloo

Roberto Martinez is altijd positief gestemd. Nog ietsje meer na de 1-0 tegen Kroatië zondag. Niet alleen omdat er gewonnen werd, ook door de puike instelling van zijn Duivels. “Een zege is altijd leuk, maar alleen als je ook goed gespeeld hebt”, aldus Martinez. “Dat was nu het geval. Alles wat we vooraf besproken hadden, heb ik teruggezien. Het was de bedoeling om de Kroaten in het begin aan de bal te laten en te zien hoe wij daarop konden anticiperen. De eerste zes minuten lukte dat niet, door betere communicatie slaagden we daar nadien wel in. We wonnen duels en konden infiltreren, het is belangrijk dat we flexibel zijn en om de drie dagen van tactiek kunnen veranderen, als dat nodig is. Alleen moeten we klinisch voor de dag komen, de halve kansen nog beter benutten, daar zullen we dus aan werken de volgende dagen.”

 ©  BELGA

Lukaku: beste vorm ooit

Romelu Lukaku blijft zijn statistieken hoog de wolken inschieten. Volgens Martinez verkeert hij in zijn beste vorm ooit. “Romelu is altijd snel geweest en heeft altijd vlot gescoord. Maar sinds vorig jaar augustus is hij ook echt volwassen geworden als spits, waardoor hij zich ook als een echte leider van de ploeg gedraagt. Die verandering was drastisch en heeft een enorm positieve invloed op hem gehad.”

De Belgische defensie herpakte zich. Met ook een sterke Thibaut Courtois, die in de 91ste minuut pas zijn eerste redding moest verrichten. Op de Bilzenaar kan je rekenen, dat bewees hij tijdens het WK in Rusland, ook nu lijkt hij helemaal klaar voor een glansrol op het EK. “Courtois had een fantastische redding in huis”, vond ook Martinez. “Als je in toegevoegde tijd dat nog kan brengen, dan zegt dat alles over de concentratie van Thibaut. Alleen zo kan je de ploeg rechthouden met een clean sheet.”

 ©  BELGA

De Bruyne sluit maandag aan

Martinez, die zes wissels doorvoerde in vergelijking met vorige donderdag, startte met Nacer Chadli op links, die naar het centrum moest knijpen om daar Tielemans en Dendoncker bij te staan om Modric en co af te stoppen. “Nacer heeft bewezen dat hij fitter en fitter raakt, hij kan een uur makkelijk aan. En hij toonde ook dat hij nog altijd over die aanvallende kwaliteiten beschikt om op de flank sterk voor de dag te komen.”

Eden Hazard mocht in de tachtigste minuut opdraven. Veel conclusies moeten we uit die korte invalbeurt niet trekken. Behalve deze: Eden Hazard staat zaterdag tegen Rusland niet aan de aftrap. Al wilde Martinez dat niet zo uitgesproken vertellen. “Het is vooral belangrijk dat we onze kapitein opnieuw op het terrein terugzagen. Natuurlijk heeft Eden nog meer minuten nodig om op topniveau te geraken, maar dat komt wel.”

Thierry Henry sluit dinsdag aan bij de Rode Duivels, Kevin De Bruyne maakt maandag zijn opwachting. “Het zal deugd doen om Kevin terug te zien”, lachte Martinez. “Wanneer we hem op het voetbalterrein zullen kunnen verwelkomen, weten we pas over een dag of vijf, zes. We zullen onze tijd nemen en de situatie dag per dag bekijken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer