Direct naar artikelinhoud
NieuwsKortere zomervakantie

‘Grote Peiling’: helft van Vlamingen vraagt om kortere zomervakantie

‘Grote Peiling’: helft van Vlamingen vraagt om kortere zomervakantie
Beeld Wouter Van Vooren

Bijna de helft van de Vlamingen zou voorstander zijn van een kortere zomervakantie met een langer herfst- en krokusverlof, zoals nu het geval is over de taalgrens. Dat blijkt uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Le Soir en RTL.

Een zomervakantie van zes of zeven weken in ruil voor een herfst- en krokusverlof van twee weken, 48 procent van de Vlamingen zegt ja. 34 procent is weer helemaal tegen, en 18 procent weet het niet. In het Franstalig onderwijs gaan die herwerkte schoolvakanties al van start vanaf 2022, maar opvallend: volgens de Grote Peiling is 46 procent van de bevraagde Walen niet opgezet de aanpassingen. 38 procent staat achter de beslissing om de zomervakantie in te korten.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt het moment niet opportuun om het debat te openen. “Vlaanderen staat open voor het debat, maar gaat het niet voeren midden in deze coronacrisis die al zeer veel vraagt van het onderwijsveld”, reageert zijn woordvoerder. “Als je dit debat voert, dan moet dat goed en grondig gebeuren.”

Lees ook

‘We moeten ons onderwijssysteem beter bestand maken tegen externe schokken’: Dirk Jacobs (ULB) en Dirk Van Damme (ex-OESO)

Onderwijsexpert pleiten al langer voor een kortere zomervakantie. De band met school en opleiding wordt volgens hen te lang doorgeknipt. Leerlingen met een leerachterstand lopen zo bijvoorbeeld nog meer achterstand op. Tegelijkertijd werd één week vakantie in het eerste en tweede trimester als te weinig bevonden om kinderen voldoende op adem te laten komen.