Kind en Gezin en Instituut Gezond Leven promoten belang van meer beweging bij baby’s: “Geen fitness, maar samen vliegen, kriebelen, knuffelen en af en toe op buik liggen”

Bron: BELGA

Kind en Gezin en het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceren de campagne 1-2-3 BabyBeweging, om ouders, grootouders, kinderbegeleiders en opvoeders goesting en inspiratie te geven om baby’s meer te laten bewegen.

“Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat de eerste duizend dagen van een kind cruciaal zijn voor een goede gezondheid op korte en lange termijn. Genoeg bewegen vanaf het prille begin hoort daarbij. Een baby die beweegt, ontdekt zichzelf én de wereld”, zegt Liesbet Vergauwen, adviserend arts van het Agentschap Opgroeien. “Laten we samen met ouders en alle andere partners in het leven van een gezin - grootouders, kinderopvang en de eerstelijnsgezondheidszorg -  inzetten op een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging elke dag.”  

LEES OOK. Duizend dagen om later overgewicht te voorkomen: “Men denkt dat het ‘babyvet’ wel weer verdwijnt” (+)

De basis voor de campagne zijn de nieuwe richtlijnen die de Wereldgezondheidsorganisatie eind 2020 lanceerde. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde die nieuwe aanbevelingen naar concrete beweegadviezen voor elke Vlaming. Die kwamen door de coronacrisis als geroepen, aangezien bewegen hét geheime wapen is tegen COVID-19, zegt stafmedewerker beweging Annelies Vandenberghe.

Zithulpmiddelen

De campagne is opgebouwd rond drie B’s: bewegingskansen, buikligtussendoortjes en breng variatie. Zo zitten baby’s vaak vast en liggen ze in dezelfde houding, terwijl voor hen elke dag beweging eveneens cruciaal is. “Geen fitness, maar samen vliegen, kriebelen, knuffelen, vingers en tenen tellen, verzorgen… Een baby vindt al die kansen en ruimte om te bewegen en te spelen heerlijk. Neem een baby dus regelmatig uit de buggy, relax, autostoel en beperk het gebruik van zithulpmiddelen”, raden beide organisaties aan.

#tummytime

Ook leg je een wakkere baby best regelmatig op zijn buik. Niet elke baby vindt dat in het begin even leuk, dus opbouwen is de boodschap. “Maak er plezante buikligtussendoortjes van. Muziek, applaus, wat gek gedoe: een baby is graag geboeid door jou. En hoera voor die nek- en armspieren!”, klinkt het. Inspiratie is online te vinden via #tummytime.

Tot slot is variatie in de poses van de baby belangrijk. “Variëren is nieuwe dingen leren. Wissel van knuffelhouding en houding bij het voeden. Een wakkere baby draait graag met zijn gezicht naar het licht. Zet het bedje daarom ook eens op een andere plaats of leg je baby in de andere richting in bed”, geven Kind en Gezin en Gezond Leven als tips.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen