Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-Sanda Dia

‘Zware slag voor familie’: zitting over 18 Reuzegommers alwéér uitgesteld

De vader van Sanda Dia komt aan bij het gerechtsgebouw in Hasselt.Beeld Stefaan Temmerman

De advocaat van één van de 18 Reuzegommers vraagt de wraking van de voorzitter van de Hasseltse raadkamer. De zitting is nu verplaatst naar 28 juni. De 18 Reuzegommers moesten vandaag voor de raadkamer verschijnen om te horen of ze vervolgd zouden worden voor hun betrokkenheid in de zaak-Sanda Dia. De 20-jarige student kwam in 2018 om het leven bij een studentendoop. 

Bedoeling was dat de raadkamer vandaag om 14 uur bijeen zou komen, maar die vergadering ging niet door omdat Joris Van Cauter, de advocaat van één van de leden van Reuzegom, de wraking vroeg. De advocaat is van mening dat de rechter vooringenomen is. Volgens advocaat Sven Mary, die de familie van het slachtoffer vertegenwoordigt, is dit een zoveelste vertragingsmanoeuvre en een zware slag voor de achtergebleven familie.

De wraking zou er gekomen zijn omdat de rechter zijn griffier vorige vrijdag de opdracht heeft gegeven om alle 35 advocaten in de zaak op de hoogte te brengen dat maandag gezegd zou worden dat de zaak voor behandeling klaar zou zijn. Een van de advocaten had nog geopperd bijkomende onderzoeksdaden te vragen, maar daar werd niet op ingegaan en dus werd het wrakingsverzoek neergelegd. Op 28 juni zal de raadkamer weer samenkomen.

Sanda Dia (20) stierf in december 2018 na een brutale doop door studentenclub Reuzegom. Hij werd verplicht om liters alcohol te drinken, kreeg grote hoeveelheden visolie toegediend, er werd op hem geürineerd, en hij moest urenlang in een put met ijskoud water zitten. Toen Dia in het ziekenhuis werd binnengebracht, bedroeg zijn lichaamstemperatuur nog zo’n 27 graden.