AP
Volledig scherm
© AP

Amerikaanse gezondheidsautoriteiten keuren eerste medicijn tegen alzheimer goed

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), die zich buigt over de kwaliteit van medicijnen en voedingsmiddelen, heeft het geneesmiddel aducanumab van farmaceutisch bedrijf Biogen Inc. goedgekeurd voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Nochtans was er veel controverse over de gemengde resultaten van het klinisch onderzoek met het medicijn.

2 reacties

  • Pejebe Boscart

    3 jaar geleden
    En nu zoveel mogelijk geld eraan verdienen om daarna te zeggen dat het niet werkt!!
  • Anoniem

    3 jaar geleden
    Vraag mij steeds af waarom er een getal van 70,80,90% moet geplakt op werking van een medicijn. Denk als het al maar voor 40% zou helpen voor Alzheimer patienten een hele vooruitgang is.Mensen die in familie hebben meegemaakt en nog meemaken zouden het begroeten.
  1. Dirk (61) kocht ‘Middel X’ voor als euthanasie aanvragen te moeilijk wordt. Toxicoloog waarschuwt: “Dit lijkt me niet zo pijnloos en vredig”
    PREMIUM

    Dirk (61) kocht ‘Middel X’ voor als euthanasie aanvragen te moeilijk wordt. Toxicoloog waarschuwt: “Dit lijkt me niet zo pijnloos en vredig”

    Zes zeventigers en een tachtiger staan in Nederland voor de rechter omdat ze honderden mensen ‘Middel X’ (*) bezorgd zouden hebben. Ook in België houden mensen het poeder achter de hand als alternatief voor een wettelijk geregelde euthanasie. “Het is als een brandpolis. Je hoopt dat je hem niet nodig zal hebben, maar het geeft een veilig gevoel dat je verzekerd bent”, getuigt Dirk (61), die het jaren geleden al online aankocht. Toxicoloog Jan Tytgat waarschuwt: “Er bestaat geen tegengif of medicijn.”
  2. “De chemopil die ik niet innam staat nu voor mijn geluk”: bij kanker kan minder behandelen soms juist beter zijn
    PREMIUM

    “De chemopil die ik niet innam staat nu voor mijn geluk”: bij kanker kan minder behandelen soms juist beter zijn

    Kortere chemokuren, geen bestraling of niet opereren: voor sommige kankerpatiënten blijkt minder behandelen de beste aanpak te zijn. Het vergroot hun levenskwaliteit terwijl hun overlevingskans níet daalt. En het bespaart de maatschappij mogelijk miljoenen euro’s. Bij zes kankersoorten wordt de nieuwe trend ‘de-escalatie’ al toegepast en zijn de resultaten veelbelovend. Meerdere experten leggen uit hoe het werkt: “We kunnen op alle fronten winnen.”