© BELGA

Van der Poel bevestigt zijn supervorm in de Superprestige en wint ook in Hoogstraten

De voorlaatste manche in de Superprestige beloofde en bezorgde alweer spektakel. Niet alleen met een duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel, de twee tenoren in het Superprestigeklassement, maar ook alweer met een sterke Meeusen en Pauwels. Van Aert en Van Der Poel vochten uiteindelijk toch onder elkaar uit wie met de winst ging lopen. De Nederlander maakte het verschil in de voorlaatste ronde, Van Aert haalde hem niet meer terug en moest tevreden zijn met de tweede plek. Kevin Pauwels reed naar een derde stek.

jtp, eadp

Voor Mathieu van der Poel is het zijn tweede overwinning van het weekend. Gisteren won hij de Krawatencross in het hol van de leeuw, in het geboortedorp van Wout van Aert Lille. Ook nu bleek de Nederlander de sterkste van het pak. Van der Poel was al van bij de start meteen goed weg, samen met Tom Meeusen dook hij als eerste het veld in.

Hoewel wereldkampioen Wout van Aert vooraf vermoedde dat er snel grote verschillen zouden zijn op het vettige en lastige parcours, bleef de race lang gesloten. Na een paar speldenprikjes scheidden Van der Poel, Van Aert, Meeusen en ook Kevin Pauwels zich samen af. De Nederlandse kampioen toonde zich de meest aanvalslustige en deelde speldenprikken uit. Die werden allemaal teniet gedaan, hetzij doordat Van der Poel zich vastreed in de modder, hetzij door een vastbesloten Van Aert.

Beslissing in voorlaatste ronde

Niemand kwam daardoor weg, de cross bleef gesloten. Tot ineens Tom Meeusen voet aan de grond moest zetten met nog vier ronden te gaan. Zijn zadel hing vervaarlijk te wiebelen. Einde verhaal dus voor een Meeusen die weldegelijk in vorm is, doodzonde. Vooraan waren ze ineens met z’n drieën. Ook Pauwels probeerde weg te komen, maar de twee tenoren lieten niet begaan. Pas in de voorlaatste ronde kwam de beslissende versnelling van de vinnigste man in koers.

Mathieu van der Poel behaalde op die manier zijn 19de zege van het seizoen en heeft de eindzege in de Superprestige binnen handbereik. Als hij volgende week zaterdag de laatste manche in Middelkerke goed doorkomt, dan is de eindzege binnen. Wout van Aert staat nog steeds tweede op vijf punten achterstand van Van der Poel, maar de Nederlander moet al slecht voor de dag komen, wil Van Aert de eindzege pakken in de Superprestige. En zoals Van der Poel dit weekend demonstreerde, zit dat er niet meteen in...

Van der Poel: “Echt een lastige cross”

“Het was alweer een spannende wedstrijd, een lastige cross. Ik ben trots op deze zege”, blikte Mathieu van der Poel na afloop terug. Langzaam maar zeker laat Van der Poel de ontgoocheling van het WK in Bieles achter zich. Met zeges in Maldegem woensdag en nu ook een dubbel succes in het weekend etaleert de Nederlander dat hij nog steeds in uitstekende doen is. “Dit was echt een lastige cross”, pufte

hij nog na. “Ik probeerde het wel een paar keer, maar raakte niet echt weg. Uiteindelijk had ik plots een kloofje in de voorlaatste ronde. Ik besefte het zelf niet, ik hoorde het via een toeschouwer en toen ik omkeek zag ik inderdaad dat ik een klein gaatje had. Dan moet je niet twijfelen en ‘doorduwen’.”

Het volstond voor de zege, Van Aert raakte niet meer op zijn wiel en dus telt de Nederlander intussen al 19 zeges. “Ik had gezegd dat ik nog een mooi seizoenseinde wou”, sprak hij. “Wel, die 20 overwinningen komen nu echt wel binnen bereik. Ik ben blij dat ik vandaag getoond heb dat ik ook op zo’n parcours kan winnen, niet alleen in snelle of technische crossen, en dat ik nog steeds de goede vorm te pakken heb.”

Intussen telt hij vijf punten voorsprong op Wout van Aert in het klassement van de Superprestige. “Dat is een geruststellende voorsprong”, klinkt het. “Maar je weet nooit natuurlijk. Als ik volgende week wat pech heb, zoals Wout vorig jaar, dan kan het snel gebeuren. Het klassement ligt maar vast als je over de streep rijdt”, besloot de eindwinnaar van de Superprestige in 2015.

Van Aert: "Moet in de toekomst ervoor zorgen dat in dit werk beter word"

Met een ‘game over’-gebaar bolde Wout van Aert over de streep in Hoogstraten. “Op dit parcours is het moeilijk”, zuchtte de wereldkampioen. “Mathieu maakt in die lusjes telkens het verschil en ook op de balken. Iedere ronde opnieuw moest ik dan weer enkele lengtes goedmaken en op het eind verlies ik gewoon de moraal als Mathieu wegrijdt. Ik wil niet te veel zagen over het parcours, maar je kan het toch wel iets origineler maken dan het nu is. Nu goed, het zijn werkpunten voor mij, ik moet in de toekomst maar zorgen dat ik in dat werk beter word.”

Dus blijft de zege uit in de trui van wereldkampioen. Vorig jaar wist hij na het WK met de cross in Eeklo nog één wedstrijd te winnen. “Ik zou graag nog eens juichen”, gaf hij toe. “En ik zal het blijven proberen, al weet ik dat het niet evident zal zijn op het eind van het seizoen.”

Pauwels: "Ik was blijkbaar beter dan ik zelf dacht"

Vijf tweede plaatsen en negen derde plaatsen. Pauwels weet als geen ander hoe het is om dicht bij de Grote Twee te finishen en ook nu werd het weer zijn deel. Nochtans nam hij iets over halfweg cross zelf even de kop, maar wegrijden lukte niet. “Dat is fijn voor de supporters”, verklaarde hij daarover. “En ik krijg vaak te horen dat ik meer initiatief moet nemen, maar je moet het ook kunnen. Toen ik voorop reed, ging het ook te snel voor mezelf en moest ik na een tijdje gas terugnemen. Dat Wout even zou moeten lossen, dat had ik niet verwacht. Blijkbaar was ik beter dan ik zelf dacht, al was het wel afzien toen ik in de wielen zat.”

Pauwels verloor vooral tijd in de loopstrook door de modder. “Eigenlijk al op het heuveltje daarvoor”, moest hij toegeven. “Daar moest ik iedere keer een paar meter laten. Daardoor zat ik aan de finish nooit uit de wind, want daar moest ik iedere keer het kloofje dichten. Ik ben twee dagen op rij heel diep geweest, maar ik ben tevreden over mijn weekend. Meer zat er niet in en ik vrees dat het moeilijk zal worden om Wout of Mathieu nog eens te kloppen. Ook al ben ik goed op dreef, zoals wel vaker op het einde van het seizoen, op het einde van de cross zijn die twee toch altijd net dat tikkeltje sterker.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer