Kaat Janssen vertolkt de hoofdrol in een kortfilm van Oona Temperville en Anne-Sofie Van den Eynde. ©  Joris Herregods

Kaat (23) verovert harten in pakkende kortfilm en beleeft haar dromen

Mechelen, Putte -

Kaat Janssen (23) uit Mechelen is een meisje met een beperking. Maar bovenal is ze iemand met dromen, net zoals u en ik. Zo houdt Kaat heel erg van muziek en trekt ze wekelijks enthousiast naar het Conservatorium. Over haar muziekopleiding maakten Anne-Sofie Van den Eynde (14) en Oona Temperville (14), twee leerlingen van Pitzemburg, een pakkende kortfilm waar ze zelf veel van hebben opgestoken. Of hoe Kaat niet alleen voor een vrolijke noot zorgt, maar ook inspireert en haar dromen ziet uitkomen.

Sven Van Haezendonck

Maak een kortfilm over een lokale organisatie. Dat zou als een saaie opdracht kunnen klinken, maar de Mechelse Anne-Sofie en Oona uit Putte maakten er een mooi en hartverwarmend stukje televisie van. In iets meer dan zes minuten weet Kaat in ‘Rode Noot’ de harten te veroveren. “Het is Kaat helemaal. Iedere vrijdagavond zet ik haar met een glimlach af, om haar met een nog veel grotere terug te zien”, vertelt Leen Fierens, de trotse mama van Kaat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Haar dochter volgt in het Conservatorium van Mechelen ‘Muziek op Maat’, piano- en zangles voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Kaat leert er pianospelen. Niet door noten te lezen, maar op basis van kleuren. “Voor haar klinkt dat hemels. Ze ziet haar dromen uitkomen”, zegt mama Leen. Door haar te laten schitteren, maakten de leerlingen van het GO! Busleyden Atheneum campus Pitzemburg meteen een andere droom waar van Kaat: “Ik wil heel graag actrice worden!”

“Van onschatbare waarde”

Haar mama is in de wolken en dankbaar. “Als ouder van een kind met een beperking moet je vaak zeggen dat iets niet mogelijk is. Ze hebben hun eigen beperkingen, maar ook maatschappelijk zijn er beperkingen. Kaat had echt de wens om op een podium te staan en iets van zichzelf te kunnen geven. Ik zag daar weinig mogelijkheden in, maar ze bleef die droom vasthouden”, vertelt Leen.

Na afloop van de vertoning van de film knuffelt Kaat dolgelukkig een van haar vriendinnen. ©  Joris Herregods

“Toen ze na de film buiten kwam, zei ze dat ze actrice was geweest. Ik vond het zo mooi dat ze het zo aangevoeld heeft dat ze de kans kreeg om te acteren. Die ervaring is van onschatbare waarde. Kaat gaat geen tien keer of honderd keer kijken naar dit filmpje, maar duizend keer”, zegt haar mama.

Anne-Sofie en Oona, derdejaars humane wetenschappen, hebben voor hun seminarie socioculturele activiteiten sinds begin dit jaar wekelijks gedurende telkens drie uur gewerkt aan het project. Ze schreven bijvoorbeeld zelf scènes uit, ze namen de interviews af en ze filmden ook zelf stukjes. Daar hebben ze veel van geleerd, niet in het minst van Kaat zelf: een frivool en gedreven meisje met het hart op de tong dat blijft dromen. “Ik vind het een heel mooi verhaal. Met een beperking kan ze toch super veel plezier hebben. We leerden van haar dat we gewoon onszelf kunnen zijn en ze doet gewoon wat ze graag doet”, vertellen Anne-Sofie en Oona.

“Missie geslaagd”

Voor hun kortfilm ‘Rode Noot’ kregen ze financiële steun van Cultuur.be en de medewerking van Museum Hof van Busleyden, productiehuis Willem Tel en het Conservatorium Mechelen natuurlijk. “Als leerlingen hier met een gelukzalige glimlach naar buiten wandelen, is onze missie geslaagd”, zegt directeur Tom Van den Eynde.

“Kaat is een heel enthousiaste jongedame met een groot hart voor muziek. Dat is goud waard in onze job. Uiteraard houden wij rekening met haar beperkingen, maar vooral met haar mogelijkheden”, zegt haar leerkracht Lieselotte Ronse. De film is te bekijken via verschillende kanalen. Rest er u en mij nog een ding als we het Kaat vragen. “Sowieso allemaal delen en liken!”

De ster in wording met haar leerkracht Lieselotte Ronse. ©  Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER