Belgische poolreiziger Dixie Dansercoer overleden

De befaamde poolreiziger is verongelukt tijdens een expeditie in Groenland.

Karlien Beckers

Dixie Dansercoer (58) kwam maandagavond in een gletsjerspleet terecht. ‘Er werd nog een reddingsactie op touw gezet, maar die kwam helaas te laat. Dat hebben we ondertussen vanuit Groenland bevestigd gekregen’, zegt Stefan Maes, die de persrelaties van Dansercoer behartigde.

De Belgische poolreiziger vertrok vorige maand voor een expeditie naar Groenland. Samen met de Canadees Sébastien Audy zou hij de Groenlandse ijsvlakten oversteken, van Narsarsuaq naar Qaanaaq, een tocht van zo’n 2.200 kilometer. Die legden ze met kites af. Dat is te vergelijken met kitesurfen op het water, maar dan op ski’s of een snowboard in de sneeuw. Normaal zou Johanna Boerse ook aan de expeditie deelnemen, maar in Groenland oordeelde dat het tempo van de expeditie te hoog was. Ze besloot op het laatste nippertje niet mee te gaan. En dus vertrokken Dansercoer en Audy met z’n tweeën.

Voor de wetenschap

Het doel was om data te verzamelen over de klimaatverandering, maar ook de sportieve uitdaging was voor Dansercoer belangrijk. Op een hoogte van 763 meter, met temperaturen net onder het vriespunt, was de windrichting cruciaal om hen snel naar hun einddoel te brengen. Dat is te lezen op de blog waarop ze hun tocht documenteerden. Sinds gisteren was er geen nieuws meer.

Eindmeet in zicht

‘Tot dan toe verliep de missie zoals gepland. Sébastien en Dixie waren goed opgeschoten. Ze waren 30 dagen onderweg, en zouden over een dag of vier aankomen in Qaanaaq, het eindpunt’, zegt Eric Bonnem, directeur van Expeditions Unlimited, de organisatie die de expeditie op het getouw zette. De dag ervoor hadden ze 200,2 kilometer afgelegd en was het duo blij met hun vooruitgang. Dat staat op de blog te lezen: ‘Fijne temperaturen, prachtig terrein en perfect zicht’. Qaanaaq was 343 kilometer verderop.

Gevaarlijk terrein

De dag nadien kwamen ze terecht in een gebied dat bekendstaat voor zijn spelonken. Daarom werd besloten de kites op te bergen en te voet verder te gaan, met hun materiaal op een slee die ze voorttrokken. Dansercoer vooraan, Audy achteraan. ‘Ze waren nog maar enkele minuten vertrokken toen Dixie op een stuk ijs zou zijn gelopen dat zijn gewicht niet kon dragen’, zegt Bonnem. Dansercoer viel in een spelonk. Audy verwittigde Dansercoers’ vrouw, Julie Brown, en contacteerde Bonnem. Zij zetten daarop een reddingsactie in gang.

Omdat ze zich in een afgelegen gebied bevonden, moest een reddingsploeg vanuit Uppernavik komen vliegen, 250 kilometer verder. Om 1.30 uur ’s nachts was de reddingsploeg ter plaatse. Dansercoer was niet zichtbaar, er werd een touw van 40 meter lang in de grot gelaten. Nog 25 meter dieper in de gletsjerspleet werd de slee teruggevonden, maar geen spoor van Dansercoer. ‘Na drie uur werd de reddingsactie stopgezet, omdat er geen hoop meer was’, zegt Bonnem. Het lichaam van Dansercoer werd niet gevonden. Zijn partner Sébastien Audy bleef ongedeerd, maar verkeert in shock. Hij werd door de reddingswerkers gerepatrieerd.

Van steward tot poolavonturier

Dirk werd Dixie nadat hij als uitwisselingsstudent in ‘79 naar de Verenigde Staten gegaan was. Van steward bij Sabena vervelde hij tot poolreiziger. Dansercoer was Belgisch surfkampioen, triatleet en wereldkampioen hoogtemountainbiking. Maar het was zijn reis te voet met Alain Hubert door Antarctica die hem in 1998 bekend maakte. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met poolexpedities. Zo was hij ook, samen met zijn Canadese metgezel Eric McNair-Landry, de eerste die erin slaagde om een volledige rondvaart te doen over de Groenlandse ijskap. Ook toen reisden ze met kites, en legden zo 4.044,9 kilometer af in 55 dagen. Dansercoer laat een vrouw en vier kinderen achter.