RV
Volledig scherm
© RV

Nieuwe studie: zo slaagde Britse variant erin om dominant te worden

Wetenschappers denken dat ze ontdekt hebben hoe de Britse variant van het coronavirus — ook wel Alfa genoemd — er op veel plaatsen in slaagde om dominant te worden. Kort samengevat: door zich te verbergen voor ons immuunsysteem.

1 reactie

  • Johan Goris

    3 jaar geleden
    En toch wordt de Britse variant nu teruggedrongen. Hetzelfde zal gebeuren met de India-variant. Al zullen eerst heel wat onontdekte besmettingen plaatsvinden die de groepsimmuniteit tegen de India-variant zullen opbouwen. We zullen er niet aan ontsnappen.
  1. Zijn tekorten in onze bloedvoorraad binnenkort verleden tijd dankzij darmbacterie? Nieuwe studie schept hoop
    PREMIUM

    Zijn tekorten in onze bloedvoor­raad binnenkort verleden tijd dankzij darmbacte­rie? Nieuwe studie schept hoop

    Regelmatig krijgen we te horen dat de Vlaamse bloedvoorraad onder druk staat. Soms moet men zelfs rantsoeneren omdat we bepaalde bloedgroepen tekort hebben. Maar nu ontdekten onderzoekers dat een bacterie uit onze darmen die tekorten binnenkort mogelijk kan oplossen. Over welke bacterie gaat het en hoe wordt die dan ingezet? En waarom kan je ook alweer niet zomaar bloed uitwisselen? HLN wetenschapsexpert Martijn Peters licht de mogelijke doorbraak toe.
  2. Bestraling van kanker tijdens zwangerschap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststellen”

    Bestraling van kanker tijdens zwanger­schap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststel­len”

    Kankerbestraling tijdens de zwangerschap is veilig voor het ongeboren kind, dat blijkt uit een nieuwe studie van UZ Leuven in The Lancet Child & Adolescent Health. Voor de resultaten van dit onderzoek bekend werden gemaakt wisten artsen niet wat de gevolgen waren voor een foetus bij radiotherapie tijdens de zwangerschap. Hierdoor was er discussie in de medische wereld over de veiligheid ervan. Maar daar scheppen Belgische wetenschappers nu duidelijkheid in. “Dankzij dit onderzoek kunnen artsen wereldwijd zich voortaan baseren op een medische studie”