Direct naar artikelinhoud
NieuwsAustralië

Twee Australiërs verpletterd door walvis

Illustratiebeeld.Beeld Joseph Cheires

Twee Australiërs hebben zware verwondingen opgelopen nadat ze verpletterd werden door een walvis. Een 18-jarige man was samen met een 39-jarige vriend aan het vissen op een boot toen de walvis plots op het dek terechtkwam en beide mannen verwondde. 

De 18-jarige man werd naar het ziekenhuis gevoerd met een gebroken nek en zware hoofdwonden, hij ligt nu in coma. Zijn vriend heeft een hersenschudding en enkele verwondingen in het gezicht. 

Beide mannen waren aan het vissen in de regio rond de stad Narooma, in de Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. De twee zouden geen idee hebben gehad dat de walvis zo dichtbij was. Er werd een onderzoek gestart naar het incident. 

De Australische politie publiceerde al een veiligheidswaarschuwing dat groepen walvissen door het migratieseizoen naar het gebied rond Nieuw-Zuid-Wales afzakken. De lokale marinier Joe McNulty meldde dat het incident aantoont hoe “gevaarlijk de dieren kunnen zijn voor al wie zich op het water bevindt”. Het aantal migrerende walvissen zou de afgelopen dagen sterk zijn toegenomen. Volgens de maritieme autoriteiten zouden de dieren bovendien dichter tegen de kust zwemmen dan vorige jaren. 

Volgens de politie is er een grote kans dat ook de walvis averij opliep tijdens het incident. Enkele organisaties die instaan voor de bescherming van zeedieren zouden assistentie voorzien indien nodig.