©  Dirk Kerstens

Nieuwe Antwerpse ‘foodhall’: Mercado 2.0 komt naar Jezusstraat

Een voormalig postgebouw dat wordt omgebouwd tot een foodhall, waar hebben we dat eerder gehoord? In de Jezusstraat opent deze week The Berlin Post in het pand waar vroeger de post zat. Het concept is wat te vergelijken met Mercado, dat in de post op de Groenplaats zat, maar The Berlin Post heeft met een grote stadstuin wel een extra troef achter de hand.

Rebecca Van Remoortere

Het postgebouw in de Jezusstraat dateert uit 1903, maar het heeft er nog nooit zo hip uitgezien als vandaag. Het pand werd onder handen genomen, met respect voor de erfgoedwaarde, door een team van vier enthousiaste mannen die met Berlijn in hun achterhoofd zaten.

Het voormalige postkantoor van de Jezusstraat.  ©  Dirk Kerstens

De post trok weg uit het pand in 2011 en sindsdien stond het leeg en eerlijk gezegd ook wat te verkommeren. Tot Antwerpenaars Randy Boden, Kerim Garbouj, Thomas Diepersloot en Eric Lamers er potentieel in zagen om er een foodhall van te maken. En zo geschiedde in minder dan vier maanden tijd.

De houten en mozaïek vloeren werden behouden, de postvakjes zitten nog op hun plaats aan de inkom en ook de kluis staat nog op de benedenverdieping. “We wisten eerst niet goed wat we met dat ding in de ruimte moesten aanvangen, maar het wegdoen was geen optie”, vertelt Kerim wanneer hij de deur opent van de kluis die aan de buitenkant werd omgetoverd als een levensgrote stereo-installatie. Binnen maken de mannen een kleine aparte karaokeclub.

 ©  Dirk Kerstens

De karaoke-kluis in de inkomhal. ©  Dirk Kerstens

Er staan tafeltjes voor de bar waar cocktails geschonken worden en boven de tafels werd een dj-booth geïnstalleerd. “Om de buren gerust te stellen, het is absoluut niet de bedoeling om hier feestjes te houden, de dj-booth dient voor achtergrondmuziek”, zegt Randy.

Pan-Aziatische keuken

Er werden drie keukens neergezet in de benedenhal van het postgebouw, waar plaats is voor drie verschillende eetconcepten. Een van die concepten wordt uitgebaat door Randy en zijn team zelf. “We brengen een Pan-Aziatische keuken om af te halen of hier te eten. We vinden hier de afhaalchinees opnieuw uit. Het concept om Aziatisch eten af te halen is nog altijd heel populair, maar is wat blijven hangen in de twintigste eeuw. King Foo gaat wel verder dan de klassieke Chinese gerechten, denk aan Vietnamese pho bo of het Indonesisch gerecht babi pangang”, zegt Randy.

“Voor de andere twee concepten zijn we op zoek gegaan naar Antwerpse startende ondernemers die graag een nieuw concept uitproberen. Zo opent er donderdag een Mexicaanse keuken met Agua na Boca (water in de mond) met onder meer nachos en zoeteaardappelfrietjes met verschillende toppings naar keuze. Op 1 juli zijn we helemaal operatief, want dan opent in de laatste keuken Spice lover, een Oost-Indisch concept met de ex-chef van restaurant Mission Masala”, zegt Randy.

De gerechten kunnen afgehaald worden of besteld via Deliveroo, Uber Eats of Take Away, maar kunnen ook ter plaatse gegeten worden. En dan moeten Randy en co hun grootste troef nog uit de doeken doen. Vooraan in de Jezusstraat heeft The Berlin Post een groot terras, maar ze wijzen ons op een achterdeur die uitgeeft op de City Garten. “We hebben achter dit pand een grote volledig verwilderde tuin gevonden. Die hebben we door weer en wind aangepakt en terug netjes gemaakt”, zegt Randy.

“Dat moet ooit de tuin geweest zijn waar de medewerkers van de Post hun lunch aten, daarna is hij helemaal verwilderd geraakt. Nu hebben we een oppervlakte van 80 vierkante meter vrijgemaakt, we schrokken er zelf van hoeveel plaats hier eigenlijk is”, aldus Kerim. De City Garten sluit ’s avonds om 21u, opnieuw om de buren, die een rustige ­Jezusstraat gewoon zijn, niet tot last te zijn.”

Antwerp Skybar

Randy en Kerim wisten zelf niet dat de tuin achter het pand zo groot was

The Berlin Post is elke week open van donderdag tot en met maandag, en dit vanaf 10 juni. Op 1 juli komt daar het derde en laatste restaurant nog bij met Noord-Indische keuken. De initiatiefnemers kijken er al maanden naar uit om opnieuw samen te werken. Ze zijn niet aan hun proefstuk toe. “Acht jaar lang hebben we samen Skybar Antwerp op het dak van het Lindner hotel op het Kievitplein gehad. We gaan verhuizen met die bar, maar dat is een werk van lange adem. Daarom wilden we eerst met dit team nog een andere uitdaging aangaan, dat is The Berlin Post geworden. We huren het postgebouw voor ons concept, we weten nog niet zeker hoelang we hier blijven, maar het is een leuke buurt met veel potentieel. Zeker als de studenten van de nieuwe campus van de Karel de Grote Hogeschool er ook nog eens bijkomen binnenkort. Voor mij is het ook een beetje thuiskomen, want ik heb jaren geleden nog in de Jezusstraat gewoond en ik kwam hier mijn post halen”, zegt Randy.

 ©  Dirk Kerstens