Direct naar artikelinhoud
NieuwsDrugs

Nooit eerder zoveel cocaïne onderschept in Antwerpse haven

Dit jaar is al bijna 54,5 ton cocaïne gevonden in Antwerpen.Beeld EPA

In vergelijking met de eerste vijf maanden van vorig jaar heeft de douane in Antwerpen meer dan 2,5 keer zoveel cocaïne onderschept. Gisteren stond de teller al op 54.475,34 kilo. 

De koekenstad is in de rest van Europa bekend als het coke capital en uit nieuwe cijfers blijkt dat de haven van Antwerpen die reputatie steeds solider maakt. Dit jaar is er dus al bijna 54,5 ton gevonden. Daarmee lijkt het record van 2020 – voor heel het jaar 65,5 ton – te zullen sneuvelen.  

Als we de cijfers van dit jaar vergelijken met de periode tot en met mei vorig jaar, dan is het aantal in beslag genomen kilo’s zelfs meer dan maal 2,5 gegaan. Op 31 mei 2020 hadden de veiligheidsdiensten in totaal 19.501 kilo te pakken. Op 3 juni van dit jaar was dat al 52.500 kilo. 

De cijfers worden vandaag toegelicht op een persconferentie in het bijzijn van onder anderen minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). “Door het uitwisselen van informatie tussen veiligheidsdiensten overal ter wereld, kunnen we deze resultaten voorleggen”, zegt hij. “Op die manier geven we criminelen steeds minder kansen.”  

Sky 

Dat het cijfer voor dit jaar al zo hoog ligt, is mede te danken aan kraak van de berichtendienst Sky. In de nasleep van die operatie, waarbij politiediensten erin slaagden om cryptotelefoons van criminelen binnen te dringen zodat ze met het berichtenverkeer konden meelezen, werd in Antwerpen ruim 27 ton onderschept. 

Die inbeslagnames – goed voor een straatwaarde van bijna 1,4 miljard euro – konden volgens het parket van Antwerpen rechtstreeks aan het Sky-dossier worden gelinkt. In de nacht van 2 op 3 april noteerden politiediensten zelfs nog een recordvangst van 11 ton in één lading. 

Dat er nog steeds zoveel drugs over het water Antwerpen binnenkomen, toont ook aan dat de cocaïnehandel weinig deuken heeft gekregen door de wereldwijde coronacrisis. Toch heeft die volgens Bob Van den Berghe, die aan het hoofd staat van het Container Control Program van de VN, wel een en ander veranderd. 

“In het begin van de crisis was er minder containerverkeer”, zegt Van den Berghe. “Maar criminele organisaties pasten zich aan door grotere partijen cocaïne in één keer op te sturen. Die trend heeft zich sindsdien doorgezet. Onlangs was er nog een vangst van vijf ton in Antwerpen. Dat is dus  één container die voor de helft gevuld is met cocaïne. Best indrukwekkend.” 

De meest gebruikte techniek is volgens Van den Bergh nog steeds de rip-on, rip-off: zakken of sporttassen met cocaïne die achter de deur van een container worden gestopt zodat een uithaler ze bij aankomst kan wegnemen. De meeste inbeslagnames in de productielanden gebeuren in Colombia, vanwaar schepen rechtstreeks naar Antwerpen vertrekken. 

Trojan Shield 

Hoeveel coke er in werkelijkheid de haven passeert is moeilijk te zeggen, allicht wordt er nog steeds maar een fractie onderschept. Maar toch tonen politieoperaties als de kraak van Sky ECC wel aan dat politiediensten ook grote successen boeken. Zo bracht operatie Trojan Shield, onder leiding van de Amerikaanse FBI, misdaadorganisaties nog een grote slag toe. 

Lees ook

‘Criminelen dachten dat onze telefoons veilig waren’: hoe de politie miljoenen berichten kon onderscheppen

Ook die operatie had te maken met cryptotelefoons. De politie bracht die telefoons zelf aan de man om te kunnen meeluisteren met criminele netwerken. De afgelopen dagen voerden de politiediensten wereldwijd 800 arrestaties uit en werd nog eens 8 ton cocaïne in beslag genomen. Ons land was bij die grootscheepse actie niet betrokken.