Direct naar artikelinhoud
AchtergrondZoektocht Jürgen Conings

‘We houden er rekening mee dat we hem nooit zullen vinden’: na drie weken nog steeds geen spoor van Jürgen Conings

Een militair op patrouille in het natuurpark Hoge Kempen.Beeld BELGA

Drie weken na zijn verdwijning blijft Jürgen Conings spoorloos. Wat als de meest gezochte man van het land de komende weken, maanden of zelfs jaren niet wordt teruggevonden? ‘De grote verdwijntruc, die kan altijd.’

Op maandag 17 mei kon Jürgen Conings in het wapendepot van de kazerne in Leopoldsburg ongestoord zijn auto inladen met vier raketwerpers, een P90-machinegeweer, een pistool en munitie. De 46-jarige sergeant van het Belgisch leger plande een aanslag op viroloog Marc Van Ranst en op een moskee in Eisden.

Sindsdien is Conings spoorloos, ondanks grootschalige zoekacties in het natuurpark Hoge Kempen in Limburg, de plek waar op dinsdag 18 mei zijn auto teruggevonden werd. De vier raketwerpers had hij daarin achtergelaten. De andere wapens en munitie zijn nog niet terecht.

In een afscheidsbrief aan zijn vriendin schreef Conings: “Het maakt mij niet uit of ik sterf of niet, maar dan leef ik mijn laatste dagen hoe ik het wil. Ik weet dat ik enemy of the state zal zijn. Ze zullen me zoeken en ook wel vinden. Ik ben daar klaar voor.”

Jos Brech

Waarom de zoektocht naar Conings al drie weken duurt? Daar zijn veel mogelijke verklaringen voor. Zo lijkt het federaal parket steeds meer rekening te houden met zelfdoding. Vorig weekend werd de Cel Vermiste Personen van Alain Remue ingeschakeld. Doorgaans betekent dit dat men zoekt naar een lijk.

Een ander scenario is dat Conings erin geslaagd is van de radar te verdwijnen. Dat zoiets niet alleen in actiefilms maar in het echte leven kan, bewijst de zaak van Jos Brech. Die Nederlander werd in november 2020 tot 12,5 jaar cel veroordeeld voor het misbruiken met dodelijke afloop van Nicky Verstappen in 1998.

Meer dan twintig jaar geleden verdween de toen 11-jarige Verstappen tijdens een zomerkamp in Nederlands Limburg en werd later dood teruggevonden. In 2018 leverde DNA-onderzoek een match op met Brech. Die was echter spoorloos verdwenen in de Vogezen. Pas drie maanden later werd hij opgepakt in de Spaanse Pyreneeën, na een tocht van goed 1.000 kilometer.

Brech had ervaring met bushcraft, het overleven in de wildernis, maar gezond verstand kan je ook al een eind op weg helpen. In 2011 raakte een vrouw tijdens een wandeling in Zuid-Spanje vermist. Ze wist achttien dagen te overleven in een onherbergzaam natuurgebied voordat ze werd gered. Ze had bergwater gedronken, een beetje gras gegeten en was in een grot blijven slapen.

Gigantisch voordeel

Een bron uit de inlichtingenwereld zegt: “Conings heeft zijn actie maanden kunnen plannen. Dat geeft hem een gigantisch voordeel. Hij kon lang nadenken over hoe hij zijn vlucht zou aanpakken.”

Het feit dat Conings zijn auto achterliet in de buurt van het natuurpark Hoge Kempen kan een eenvoudig, maar doeltreffend afleidingsmanoeuvre geweest zijn.

De bron uit de inlichtingenwereld: “Heel wat speurders gaan ervan uit dat Conings niet in het natuurpark Hoge Kempen verstopt zit en dat hij zijn auto daar liet staan als afleidingsmanoeuvre. Dat is de truc van Rambo, en elke militair heeft die film gezien. Het probleem: omdat zijn auto daar stond, kan je niet anders dan heel dat natuurgebied uitkammen. Want stel je voor dat hij toch gewoon daar zit.”

Een militaire bron: “Als Conings nog in het natuurpark zit, dan zou men hem nu toch bijna moeten hebben. Zo lang kan je je sporen niet uitwissen. Elke mens moet uiteindelijk eten en naar de wc gaan.”

Twijfel

Bestaat de kans dat Conings nooit wordt gevonden? Volgens een justitiebron wel: “Tuurlijk. We houden er rekening mee dat we hem nooit nog zullen vinden. In die hypothese is het waarschijnlijk dat hij al dood is.”

Elders wordt minder geloof gehecht aan een mogelijke zelfdoding. Dat Conings nog 3.000 euro cash afhaalde net voor zijn vlucht spreekt dit tegen, klinkt het. Iemand die zelfmoord wil plegen, doet dat niet.

Jürgen Conings.Beeld EPA

Ook het feit dat Conings nog altijd een P90-machinegeweer en een pistool met zich lijkt mee te dragen, kan erop wijzen dat Conings nog met terreur in zijn hoofd zit. “Indien hij zich van het leven had beroofd, dan hadden we zijn lijk intussen gevonden. Vroeg of laat vind je dat”, luidt het.

De inlichtingenbron: “De grote verdwijntruc, die kan altijd. Zeker als je kan steunen op de hulp van een aantal rechts-extremistische contacten. Europa is dan wel klein, maar in Scandinavië, Hongarije, Polen of Roemenië zijn er nog verwilderde gebieden waar niemand weet wie Jürgen Conings is. Kijk naar IS-terrorist Salah Abdeslam. Die slaagde er zelfs in maanden onder te duiken in een grootstad als Brussel.”

Twijfel blijft

Zolang Conings vermist is, blijft de twijfel. Wat als de getrainde militair toch nog op een aanslag broedt? Kan iemand als Marc Van Ranst uit zijn safehouse komen en zijn leven hernemen voordat Conings gevat is? In een interview met VTM Nieuws zei de Leuvense viroloog maandag dat “alles passeert, ook dit”.

Nog dit: zolang Conings niet teruggevonden is, zal het tips blijven regenen van getuigen die menen dat ze de voortvluchtige militair ergens hebben gezien. Dinsdag nog moest de politie van Hasselt in allerijl uitrukken na een tip. Het bleek om een man in een militair uniform te gaan, maar niet om Conings.

Tijdens de speurtocht naar Salah Abdeslam gebeurde net hetzelfde. De politie werd overstelpt met nutteloze tips. Zo werd Abdeslam gezien op de trein van Hasselt naar Genk, in het buitenland en zelfs in homobars.

Twijfel blijft
Beeld Photo News